Amenajarea livingului: 120 de poze și idei pentru inspirație


ilustratie amenajarea livingului

Amenajarea livingului sau a camerei de zi e o trebușoară importantă, fie că petreci mult timp în această încăpere, fie că o folosești doar în weekenduri, când vin prietenii sau rudele în vizită. Livingul e „fața” căminului tău și un prilej excelent să-ți exprimi gusturile în materie de amenajări și decorațiuni interioare.

Designul interior al livingului nu ține, însă, numai de alegerea unor obiecte decorative deosebite și a unei canapele confortabile – deși canapeaua confortabilă e obligatorie în orice cameră de zi funcțională și primitoare – ci și de o aranjare inspirată a mobilierului, care să permită desfășurarea tuturor activităților plănuite pentru acest spațiu, oricât de banale ar părea la prima vedere. Trebuie să fii sincer cu tine și să accepți că între lucrurile pe care le vrei, cele de care ai cu adevărat nevoie și cele pe care ți le permiți pot exista diferențe mari.

Cred că e foarte important să-ți respecți pasiunile și să le faci loc în casa ta, fie că asta înseamnă să ocupi un perete întreg cu un ecran de proiecție pentru serile de filme sau să-ți încropești un colțișor de citit chiar și în cel mai mic living. Altfel, n-ai amenaja camera ta de zi, ci o încăpere de primire a oaspeților, și-ar fi păcat, zău așa, pentru că oaspeții vin și pleacă, iar aprecierile lor nu contează niciodată mai mult decât satisfacția pe care o simți când te relaxezi în fotoliul preferat și privești mulțumit în jur.

colt de citit in amenajarea livingului

Colțul meu de citit – încă n-am descoperit mixul perfect de cutii din Kallax, dar sunt fericită că am, în sfârșit, un locșor dedicat cititului

Totuși, pentru ca amenajarea interioară a livingului tău să iasă bine, trebuie să faci oleacă de research, să te inspiri de ici, de colo și să-ți faci o idee despre aspectele oarecum mai tehnice, cum ar fi combinarea culorilor sau a elementelor specifice diverselor stiluri decorative. Nu trebuie să fii designer de interior, nici măcar nu e nevoie să apelezi la serviciile unuia (mai ales dacă vorbim despre un living de apartament de bloc), dar tot e bine să ai habar ce faci. Altfel, riști să obții o sufragerie lipsită de personalitate sau, și mai rău, una complet nepractică.

Apropo de sufragerie, dacă e să fim mai catolici decât Papa, ar trebui să folosim termenul doar când ne referim la zona de dining, adică acel spațiu din camera de zi sau adiacent acesteia, în care luăm masa. Dar n-o s-o facem pentru că, na, cei mai mulți dintre noi am crescut în sufragerii, nu în livinguri.

Long story short, uite toate aspectele referitoare la amenajările de livinguri moderne despre care o să vorbim în rândurile următoare:

Amenajarea livingului mic, mare și open space

Cât de mic e un living mic și cât de mare e un living mare?

Păi, etichetele astea depind de nevoile tale și ale familiei tale. Dacă locuiești singur și folosești sufrageria doar ocazional, ca să te relaxezi și să te uiți la serialul preferat, atunci poți considera un living compact, de 10-12 mp, amenajat aerisit, de-a dreptul spațios. Dacă ai un living de peste 20 mp, care trebuie să îndeplinească roluri multiple pentru tine și familia ta numeroasă, de cameră de relaxare, birou de lucru, loc de joacă și loc de luat masa, atunci probabil că ți se va părea înghesuit și mult prea mic. O fi suprafața livingului fixă în releveu, dar în realitate e relativă și corelată cu necesitățile tale, așa că nu te mâhni dacă dimensiunile camerei de zi sunt modeste. Imediat îți spun și câteva trucuri foarte simple și de efect care vor amplifica vizual spațiul camerei de zi.

În ce privește livingul open space, să știi că începe să fie din ce în ce mai puțin apreciat și, în curând, probabil că nu va mai fi la modă. De vină e pandemia de Covid-19 și nevoia de compartimentare a spațiului de locuit. Planul deschis era fain când petreceai mai mult timp în afara casei și când mâncai în oraș de șase ori pe săptămână, dar de când munca și chiar școala online au devenit normalitate, pereții și ușile închise parcă și-au recăpătat chichirezul. Necesitățile noastre se schimbă și casele noastre odată cu ele – trebuie doar să nu ne lăsăm copleșiți de toate schimbările astea, ci să ne folosim de ele ca să creștem. Așa că o să-ți arăt cum poți crea partiții într-un living open space și cum te poți bucura de intimitate chiar și într-un plan deschis.

 

Idei de amenajare pentru un living mic – Cum scapi de claustrofobie într-o sufragerie de dimensiuni modeste?

Dacă ți se pare că te sufoci în camera ta de zi și vrei mai mult spațiu, păstrând funcționalitățile încăperii, încearcă unul sau mai multe dintre trucurile de mai jos în amenajarea livingului:

 • Lasă cât mai multă lumină naturală să intre în living;
 • Renunță la pereții colorați și zugrăvește totul în alb;
 • Grupează decorațiunile pe tăvi, ca să eviți impresia de dezordine.
amenajarea livingului mic cu culori neutre

Captură ecran via Fixer Upper 2018 S05E07, New Chapter New House

 

 • Amplasează o oglindă sau un grup de oglinzi pe peretele opus ferestrei sau cât mai aproape de fereastră, pentru a reflecta lumina.
living luminos cu oglinda langa fereastra

Photo credits @kirsten.diane via Instagram

 • Folosește cât mai multe piese multifuncționale de mobilier.
mobila multifunctionala pentru living mic

Pinterest @DecorMatters

 • Evită imprimeurile mici și aglomerate.
 • Agață perdeaua cât mai aproape de tavan, ca să faci livingul să pară mai înalt.
living cu perdele montate aproape de tavan

Sursa: Curtains : a design source book by Clifton-Mogg, Caroline, 2001

Recomandări de amenajări pentru livinguri mari – Cum eviți aspectul de showroom?

Problema cu un living spațios este că trebuie să-l umpli cu ceva, altfel te duce cu gândul la o cameră neterminată sau nelocuită. Bineînțeles că poți să îngrămădești aici mobilier și accesorii cât cuprinde, ca să nu te mai îngrijoreze colțurile goale, dar știi foarte bine că nu așa amenajezi cu gust un living. Trebuie să obții o încăpere echilibrată și primitoare, iar ca să reușești asta ar fi bine să ții cont de următoarele idei pentru amenajarea livingului tău mare:

 • Creează zone diferite cu ajutorul covoarelor, a unei măsuțe înguste sau a unui corp de bibliotecă fără spate, care nu blochează lumina.
 • Alege un colțar încăpător în locul unei canapele cu trei locuri.
 • Orientează-te, pe cât posibil, către piese voluminoase de mobilier.
living mare cu coltar si covoare

Photo de Taryn Elliott via Pexels

 

 • Uită de pereții albi și zugrăvește-i în nuanțe blânde de cafea cu lapte, verde salvie sau grej (un mix de bej și gri) , care creează iluzia de apropiere și dau spațiului un aer intim.
living room mare cu pereti cafenii

Foto de Curtis Adams via Pexels

 • Ai încredere în texturi – un tapet care imită cărămida sau lemnul, țesăturile din lână, in, iută sau bumbac, mobilierul realizat din materiale mate dau profunzime spațiului și nu reflectă lumina, lucru foarte bun atunci când vrei să obții un decor cozy. Suprafețele lucioase, metalice, și sticla fac camera să pară mai rece și mai mare, așa că n-ar fi rău să le eviți dacă încerci să amenajezi un living spațios.
living mare cu texturi diferite

Foto credits Fran Hogan via Unsplash

 

 

Amenajarea unui living open space – Cum obții puțină intimitate când lucrezi de acasă?

Planul deschis nu-i pentru toată lumea, asta e cât se poate de clar. În mod sigur nu e pentru mama, care gătește ore întregi și oricât de puternică i-ar fi hota, sunt convinsă că la sfârșitul zilei ar adulmeca circumspectă pernele decorative și fotoliile, în căutarea urmelor olfactive de tocăniță sau cârnați prăjiți. Dar livingul open space, care integrează bucătăria și holul în camera de zi, are avantajele lui. Acestea țin, într-o mare măsură, de aspectul socializării – niciunei gazde nu-i convine să se autoexileze în bucătărie ca să așeze aperitivele pe farfurii, când toți invitații se distrează în sufragerie.

Chiar și într-un open space, însă, nevoia de intimitate tot apare câteodată, mai ales dacă lucrezi de acasă. Ce poți să faci ca să te izolezi câteva ore într-un living open space, folosit de partener ca loc de relaxare și de copii drept loc de joacă, de exemplu?

Uite câteva idei pentru amenajarea livingului în plan deschis:

 • Paravanul

Folosește un paravan pliabil ca să separi zona de lucru de zona de conversație, relaxare ori joacă. Nu-i musai să-l ții mereu deschis, ci doar atunci când ai ședințe mai importante pe Zoom sau când vrei să-ți concentrezi toată atenția pe task-urile care contează. În felul acesta, vei transmite și un mesaj destul de clar colocatarilor – Atenție, lucrez! – ca să știe să nu te deranjeze. Bine, când vine vorba de prichindei, mesajul sigur se va pierde pe drum, dar măcar șmecheria asta te va ajuta să ascunzi temporar dezastrul din jurul biroului.  Dacă n-ai cine știe ce pretenții, paravanul pliabil e destul de accesibil din punct de vedere financiar (puțin peste 300 de lei paravanele din hârtie, cu patru panouri, de la Vivre), dar dacă ai înclinații DIY și vrei ceva speshul, îți poți face singur un paravan dintr-o draperie veche. 

 

 • Corpul de bibliotecă

O altă partiție potrivită în designul unui living open space este corpul de bibliotecă fără placaj în spate. Opțiunea asta e cu atât mai bună, cu cât îți oferă și un spațiu suplimentar de depozitare, fără să împiedice lumina să treacă. Găsești Kallaxuri la Ikea sau corpuri de bibliotecă în trepte, foarte faine, la Vivre.

living open space cu partitie biblioteca

Sursa: Ikea USA

 • Plantele

Se găsesc și alte soluții pentru amenajarea livingului open space în așa fel încât să nu te simți prea expus când lucrezi. Poți separa zona de lucru de restul livingului cu niște plante de apartament înalte și frunzoase – e drept că o astfel de separare este, mai degrabă, o senzație, nu o delimitare strictă, dar când vine vorba de designul interior, senzorialul este foarte important.

plante ca separator de zone in living room

Sursa: Shutterstock

 

 

Amenajări de livinguri în 8 stiluri decorative

Stilul decorativ stă la baza oricărei amenajări interioare a livingului și a oricărei camere. Dacă nu ai cel puțin o idee despre direcția în care vrei să duci decorul și o aranjezi cu obiecte cumpărate doar din instinct sau pentru că le-ai găsit la reduceri, o să te trezești cu o încăpere neunitară, despre care poți spune, cel mult, că e eclectică. Dar și stilul eclectic are rânduielile lui, chiar dacă pare extrem de permisiv și îți dă senzația că amestecă într-o veselie stilurile de design – o să-ți povestesc nițel mai jos despre eclectism în amenajarea interioară a livingului.

Bineînțeles că n-o să respecți la literă regulile de amenajare ale unui stil, că nu te verifică poliția designului interior și bineînțeles că poți să combini două stiluri într-o cameră, dar important e să știi care le sunt caracteristicile, ca să te joci cu ele și să-ți iasă ceva frumos.

Încă ceva – în amenajarea unei sufragerii de bloc cel mai simplu e să mizezi pe aspectul modern (cu sensul de actual, contemporan, fără legătură cu stilul modern de mijloc de secol XX) cu diverse accente stilistice, nu neapărat pe adoptarea integrală a unui anumit stil decorativ. De ce? Pentru că livingul de bloc e, de obicei, destul de mic și nu-ți permite, de exemplu, să pui grinzi de lemn pe tavan – ca în stilul rustic, sau să expui un perete din cărămidă nefinisată, ca în stilul industrial. Un living la casă, mai ales dacă e vorba despre o casă pe care o construiești tu, îți oferă mai multă libertate și aici poți integra stilul decorativ preferat într-o formă cât mai pură.

 

Prin ce se distinge un living rustic

 • Dintr-un living rustic nu lipsește lemnul, culorile sunt calde, ușor de regăsit în natură, iar țesăturile au texturi pe care abia aștepți să le pipăi, pentru că știi vei simți ori asprimea iutei, ori moliciunea lânii, ori senzația prietenoasă pe care ți-o dau bumbacul și inul.
 • Mobilierul este robust, masiv, fără ornamente în exces (se întâlnesc, totuși, ornamentele sculptate).
 • Decorațiunile rustice pot fi obiecte vechi, recondiționate, folosite în gospodăriile țărănești, elemente din natură (conuri de brad, tablouri din flori presate), vase din lut sau lucrușoare din fier forjat.

Ce e foarte fain la stilul rustic e că îi poți da fie un aer tradițional românesc, fie unul mediteranean, scandinav ori industrial, prin doar câteva elemente specifice.

De exemplu, într-un living rustic tradițional poți găsi o ladă de zestre cu motive folclorice transformată în măsuță de cafea, coșnițe precum cele în care, de Moșii de vară sau vreun parastas, ducea bunica pomana prin vecini, sau un covor vechi din lână vopsită manual.

idee pentru amenajarea livingului rustic traditional

Sursa: Visuell

 

Într-un living rustic mediteranean apar accente de teracota și culori marine – turcoaz, azuriu, albastru închis pe fundal alb luminos. Și piatră. Multă piatră.

 

living rustic mediteranean

Sursa: Shutterstock

 

Un living amenajat în stil rustic scandinav este și mai ușor de obținut – e suficient să-ți faci cumpărăturile de la Ikea sau să alegi mobilier care se apropie mult de minimalism și are forme zvelte.

 

living rustic scandinav

Sursa: Pexels

 

living rustic scandinav

Sursa: Ikea

 

Cât despre combinația de rustic și industrial, din punctul meu de vedere e un mix foarte potrivit pentru un living confortabil și primitor. Asta am încercat să facem, de altfel, în livingul nostru. Am alăturat accentele industriale (biblioteca din țevi în stil industrial realizată de Cătă, veioza DIY, tot din țevi, ghiveciul-pisică din polirășină cu aspect antichizat și decorațiunea-șoricel din resturi de metal) celor rustice (masa din lemn, culorile calde, de pământ, din zona canapelei, fețele de pernă din lână și in, farfuria ornamentată cu conuri de brad și potpourri handmade).

 

living amenajat rustic industrial

 

decoratiuni amenajare living rustic industrial

 

Cum amenajezi un living contemporan

 • Sufrageriile amenajate în stil contemporan sunt luminoase, datorită tavanului și pereților simpli, albi.
 • Schemele cromatice se bazează pe culori neutre și mici accente de culoare intensă.
 • Mobilierul are linii drepte și simple, iar decorațiunile sunt geometrice.
 • Spațiul este funcțional și aerisit, iar sticla și iluminatul inovator, cu leduri, ghirlande sau spoturi, dau încăperii un aer sofisticat.
idee pentru amenajarea livingului contemporan

Sursa: Decorpad

 

Cum faci un living industrial să arate mai mult a spațiu locuit de o familie și mai puțin a fabrică

Livingurile amenajate în stil industrial pot părea reci și neprimitoare dacă te străduiești să respecți regulile și uiți că vrei să creezi un spațiu locuibil.

E drept că stilul industrial presupune expunerea elementelor structurale (țevi, cărămidă, pardoseala din ciment), lipsa finisajelor, a perdelelor, și mobilarea încăperii cu obiecte metalice, cu aspect antichizat sau neprelucrat, dar asta nu înseamnă că trebuie să locuiești într-o fabrică. Poți amenaja un living de apartament în stil industrial și apelând la diverse trucuri decorative care-l vor mai „îmblânzi”:

 • Tapet cu aspect de cărămidă în locul pereților din cărămidă;
 • Gresie cu aspect de beton în locul podelei brute;
 • O schemă cromatică prietenoasă, cu nuanțe calde de gri și maro în locul altor neutre reci;
 • Becuri cu lumină caldă (să aibă temperatura de culoare de cel mult 3000 K);
 • Câteva blănițe artificiale;
 • Perne decorative viu colorate (portocaliu ars, roșu cărămiziu sau albastru petrol);
 • Câteva plante de apartament.

 

Uite un model de living industrial și foarte cozy, în același timp.

camera de zi amenajata in stil industrial

Sursa: Real Homes, An industrial inspired living room with recycled furniture

Cum amenajezi un living vintage care să nu semene cu sufrageria bunicii

Stilul vintage e simplu de abordat… și nu prea. Ți se pare familiar, pentru că ce numim acum vintage include stilul anilor ’80-’90 – bine, poate nu atât de mult în România, pentru că noi am avut o atracție deosebită și, cumva, înduioșătoare, pentru kitsch. Dar sigur știi cum arată o încăpere vintage.

O caracterizează multitudinea de ornamente, fundițe, franjuri, imprimeuri florale, culori pastelate și mobilierul grațios, cu linii arcuite. Nu trebuie să fie, însă, o aglomerare nostalgică de lucruri pe care părinții tăi nu s-au îndurat să le arunce, ci un decor echilibrat și funcțional în care suvenirurile stau la loc de cinste, iar mobilierul vechi, moștenit sau second hand, capătă o nouă viață.

Amenajează-ți livingul în stil vintage cu măsură:

 • Creează un punct de interes dintr-o piesă vintage de mobilier, pe care se evidențiază patina timpului;
 • Recondiționează un dulap sau o noptieră veche vopsind-o într-o culoare veselă, deschisă;
 • Adaugă câteva detalii excentrice, precum niște valize vechi, un pickup sau un gramofon;
 • Integrează în decorul camerei de zi un imprimeu floral (perdelele, tapetul, fețele de pernă sau chiar tapițeria canapelei);
 • Nu exagera cu ornamentele și combinațiile cromatice – folosește în rest culori neutre (alb crem sau fildeș) și materiale uni (catifea, reiat, dantelă).
living vintage cu canapea inflorata

Sursa: Grig Stamate, Charming Vintage & Retro Interior Design & Decorating Ideas
via YouTube

 

 

valize vintage

Photo credits Taryn Elliot via Pexels

 

pickup cu discuri

Photo credits Seth Doyle via Unsplash

gramofon vintage

Photo credits: Skitterphoto via Pexels

Cum decorezi un living glam

Stilul glamorous transformă chiar și un living de apartament într-o încăpere de lux, și să știi că nu este chiar atât de greu de abordat:

 • Trebuie să acorzi o atenție specială corpurilor de iluminat – să fie oversized și cumva dramatice;
 • Optează pentru câteva obiecte de mobilier din sticlă, cu cadru metalic auriu sau cu aspect de alamă și musai niște oglinzi, cristaluri și tablouri mari, eventual cu accente metalice;
 • Majoritatea suprafețelor trebuie să reflecte lumina sau să fie transparente, iar cele care nu fac asta trebuie să aibă un aer precious;
 • Țesăturile ar trebui să arate sofisticat – blăniță eco, catifea, mătase și nu strică dacă din loc în loc apar niște paiete și ținte metalice;
 • Cromatica merge spre neutre (alb, crem, negru, gri), cu câteva accente de roz pudră, verde smarald sau alte nuanțe de pietre prețioase. Ah, și nu uita de animal print. Măcar o pernă decorativă cu animal print, ca să fie glamul glam.
living amenajat in stil glam

Sursa: Kristell Interiors via YouTube

amenajare glam in camera de zi

Sursa: Nina Budek via YouTube

 

Ce înseamnă un living minimalist

Simplitate, funcționalitate și organizare. Asta înseamnă minimalismul. Fără zorzoane, fără mobilier care doar umple spațiul, fără aglomerări cromatice.

Amenajarea livingului în stil minimalist îți inspiră o stare de calm și îți face viața mai ușoară – mai puțin mobilier și mai puține decorațiuni înseamnă mai puține suprafețe de lustruit și curățat. Riscul într-un decor minimalist este că, dacă nu ții cont și de nevoile tale de suflet (niște artă pe pereți, câteva accesorii care să-ți și placă, nu să fie doar practice) te poți trezi cu o sufragerie banală, rece și impersonală. Nu vrei așa ceva.

Așa că uite câteva recomandări:

 • Alege mobilă minimalistă în living, adică piese cu picioare subțiri sau forme organice, funcționale și fără surplus de accesorii;
 • Folosește o paletă cromatică simplă, formată din nuanțe neutre, cu unul, maximum două accente de culoare;
 • Lasă lumina să intre în cameră;
 • Mizează pe simetrie și unitate când creezi grupaje de tablouri pe perete (artă alb-negru, cu iz abstract, sau fotografii);
 • Acordă multă atenție organizării (cutii, spații ascunse de depozitare, orice variantă e bună, atâta vreme cât te ajută să păstrezi ordinea).

 

living minimalist amenajat cu canapea verde

Photo credits: Andrea Davis via Unsplash

 

 

sufragerie minimalista cu canapea din piele

Photo credits: Jeff Levingstone via Burst

 

Câteva direcții de amenajare a unui living eclectic

Ești un spirit liber și nu vrei ca personalitatea ta să fie îngrădită de un singur stil de amenajare. Vrei să combini mai multe stiluri decorative și mai multe culori, altfel orice încăpere ți se pare plic-ti-si-toa-re!

Nu e nimic rău în asta, ba chiar există un stil care-ți permite să combini mai multe stiluri într-un design coerent, care captivează atenția privitorului și îți subliniază originalitatea – stilul eclectic. Riscul într-o astfel de amenajare e suprastimularea simțurilor sau, în cel mai rău caz, haosul estetic. Cum faci să fie bine?

 • Păstrează o schemă cromatică neutră la bază și alege o culoare dominantă care să se regăsească în diverse elemente din încăpere, eventual alături de o culoare de accent;
 • Folosește Roata Culorilor ca să identifici combinațiile cele mai potrivite pentru amenajarea livingului;
 • Combină echilibrat cel mult trei stiluri decorative – să ai cam același număr de piese de mobilier și decorațiuni din fiecare stil, fără ca vreunul să predomine;
 • Alege un punct de interes – ar putea fi, de exemplu, o galerie de tablouri din stilurile alese. Așază-le de-a lungul unei axe principale, ca să păstrezi o idee de simetrie într-o cameră destul de „agitată”.
camera de zi amenajata eclectic

Photo credits: Taylor Heery via Unsplash

 

living aranjat în stil eclectic

Sursa: Pineapple Decor via YouTube

 

Culori potrivite pentru amenajarea livingului

Teoretic, poți folosi orice culori vrei în amenajarea livingului, atâta vreme cât incluzi și o bază neutră în schemă, ca să creezi o atmosferă prielnică relaxării. Practic, nu orice combinație arată bine și dacă alegi pur și simplu culorile care-ți plac, fără să ții seama de relația dintre ele, probabil că nu o să obții efectul dorit.

Ai putea studia puțin Roata Culorilor și schemele cromatice (complementare, analog, monocromatice, triadice etc.). Hai că fac repede un rezumat:

 • O schemă de culori complementare presupune utilizarea culorilor aflate pe poziții opuse pe Roată.
 • Schema de culori analog folosește culori alăturate.
 • Schema de culori triadică folosește trei culori aflate la distanțe egale pe Roată.
 • Schema monocromatică folosește diferite nuanțe ale aceleiași culori.
Roata Culorilor

Sursa: Shutterstock

 

Mai sunt și alte variante prin care poți identifica cele trei culori de bază din living (dominanta – prezentă în proporție de 60%, secundara – prezentă în proporție de 30% și cea de accent, prezentă în proporție de 10%). Dacă ai sau dacă ai ales deja un obiect, un tablou sau un covor multicolor, ia trei culori de acolo și încearcă să le introduci – în proporțiile menționate mai sus – în decorul livingului. Amestecă printre ele niște nuanțe neutre, ca să nu obosești privirea și ar trebui să obții un spațiu bine coordonat cromatic.

Alt mod simplu prin care poți identifica schema cromatică pentru livingul tău sau, de altfel, pentru orice altă încăpere, e să cauți pe Google palete cromatice care conțin una sau două dintre culorile pe care vrei neapărat să le ai în decor. De exemplu, dacă vrei musai un living cu elemente roz și galben, cauți „pink yellow color palette” și motorul de căutare îți va returna ca rezultate niște scheme cromatice de-a gata.

scheme cromatice roz și galben

Camere de zi cu ceva special

Ceva special, așadar. Ce poate însemna „ceva special” într-un living? Un șemineu, o scară interioară sau piatra decorativă. Cu alte cuvinte, acel element care-ți face sufrageria să se deosebească de alte sufragerii și care atrage atenția. Tocmai pentru că se întâlnește mai rar, un living cu șemineu sau alt element deosebit trebuie amenajat puțin altfel.

 

Idei pentru amenajarea livingului cu șemineu

 • Profită de prezența șemineului și transformă-l în punctul de interes al livingului. Poziționează canapeaua și fotoliile orientate către șemineu sau paralel cu acesta, decorează polița cu fotografii de familie, vopsește-o într-o culoare vibrantă sau plachează șemineul cu piatră decorativă.
 • Dacă așezi un tablou deasupra poliței șemineului, alege ori unul mai lat, ori unul mai îngust decât aceasta, ca să iasă mai bine în evidență.
 • Pentru ca tabloul ori tablourile așezate deasupra șemineului cu lemne să nu fie afectate de căldură, distanța dintre acestea și poliță ar trebui să fie de cel puțin 10 cm, preferabil 20-30 cm. De asemenea, ar fi bine ca rama (ramele) să aibă passepartout, mai ales dacă arta respectivă este valoroasă, pentru că o protejează mai bine.
 • Așază covorul mai departe de șemineul cu lemne, ca să eviți problemele cauzate de scânteile săltărețe.
 • Dacă nu locuiești la casă și nu ai posibilitatea să construiești un șemineu cu lemne, nu-i bai. Există șemineuri electrice sau șemineuri cu gaz bioetanol, pe care le poți monta și mai sus pe perete.
amenajare living cu semineu

Photo credits: Jessica Johnston via Unsplash

amenajari living cu semineu si piatra decorativa

Photo credits Fran Hogan via Unsplash

amenajarea livingului cu semineu electric

Photo credits: Andrea Davis via Unsplash

Idei pentru amenajarea livingului cu scară interioară

În general, cam orice scară interioară pune două probleme de design: cum utilizezi spațiul de sub scară și cum decorezi peretele de-a lungul treptelor. Soluțiile variază de la casă la casă și depind, bineînțeles, de nevoile specifice ale locatarilor.

 

Cum aranjezi spațiul de sub scara interioară

În funcție de mărimea spațiului de sub scara interioară și de cât de bine e luminat natural, poți decide să construiești ori dulapuri pentru depozitare, utile oricând și oricui, ori să amplasezi mobilier utilizabil – o canapea, masa de dining sau măcar un fotoliu confortabil pentru citit și câteva rafturi pentru cărți.

idei pentur spatiul de sub scara din living

Sursa: Shutterstock

Cum decorezi peretele de-a lungul treptelor

E drept că poți lăsa gol peretele din dreptul scării interioare, dar e mult mai amuzant și interesant să îl decorezi cu tablouri, fotografii sau diverse piese originale cumpărate de la vreun târg de antichități.

perete scara interioara decorat

Sursa: thelittlewhitefarmhouse via Instagram

 

living cu scara interioara decorata

Sursa: AtHomeWithNikki via YouTube

Modele de livinguri cu scară interioară

modele de living cu scara interioara

Sursa: Shutterstock

 

amenajare living cu scara interioara

Photo credits: Alexander Zvir via Pexels

 

idee de amenajari livinguri cu scara interioara

Photo credits: Christa Grover via Burst

 

Amenajarea livingului cu piatră decorativă

Piatra decorativă creează o atmosferă aparte într-un living. Un perete placat cu piatră decorativă poate deveni punctul de interes al camerei, un șemineu îmbrăcat în piatră naturală atrage toate privirile, iar o pardoseală din plăci de granit ori marmură este nu doar practică, ci și durabilă.

 

model living amenajat cu piatra naturala

Photo credits: Charles Deluvio via Unsplash

idee de amenajare living cu piatra naturala

Photo credits: Terje Sollie via Pexels

perete placat cu piatra naturala in living

Photo credits: Polina Kovaleva via Pexels

 

Sunt multe de discutat despre amenajarea livingului și ar fi imposibil să facem asta într-un singur articol, dar colecția de idei și poze cu sufragerii de mai sus poate fi un punct de plecare. De aici putem „ataca” o mulțime de alte subiecte interesante și chiar dificile, precum asortarea pernelor decorative de pe canapea, decorarea unui perete cu coperțile cărților preferate sau crearea diferitelor zone (de socializare, de relaxare, de lucru, de citit etc.). Nu zice nimeni că trebuie să fim toți designeri de interior, dar chestia e că dacă ai habar de principiile de bază ale amenajărilor interioare, îți va fi mult mai ușor să-ți exprimi personalitatea prin decor și să creezi căminul perfect pentru tine.

Amenajări inspirate îți urez!

 

 

 

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *