Camera copilului amenajată în dormitorul părinților


camera copilului in dormitor

Ne-am decis să amenajăm camera copilului în dormitorul nostru încă din prima lună de sarcină. Am cumpărat din timp pătuțul, măsuța de înfășat și un tablou simpatic cu o fetiță blondă care pupă un urs, apoi m-am obișnuit cu ideea că în dreptul părții mele de pat o să fie mare aglomerație.

Alternative pentru o cameră a copilului separată nu aveam, având în vedere că cel de-al doilea dormitor funcționează deocamdată ca birou pentru mine și Cătă. După ce face bebe un an mai vedem cum ne reorganizăm, dar deocamdată funcționăm rezonabil în aranjamentul actual.

Cum am amenajat camera copilului în dormitorul nostru

Ca piese de mobilier pentru copil am ales doar pătuțul și o măsuță de înfășat, de fapt o comodă de înfășat, ambele cu speranță lungă de viață: pătuțul cel puțin vreo 3-4 ani, iar comoda de înfășat și mai mult, pentru că e simplă, practică, arată foarte bine și se va integra ușor în viitoarea cameră a fetiței.

Dulap pentru hăinuțe am zis că nu-i nevoie să cumpărăm de-acum, pentru că îi putem împrumuta trei, patru sertare din comoda noastră. Mă rog, n-au fost de-ajuns, pentru că bunicile ei au decis să-i cumpere toate hainele roz pentru bebelușe de pe lumea asta, așa că i-am împrumutat micii prințeșici și jumătate din bara de haine din dulapul meu, plus un sertar din noptieră, pentru jucării.

Am mai decorat pereții cu niște autocolante și tablouri simpatice și cam asta-i toată camera copilului – practic, un sfert din dormitorul matrimonial. Nu-i o amenajare ideală – mi-aș fi dorit tare mult să am spațiu pentru un scaun de alăptat, dar nu avem cum să mai înghesuim încă o piesă de mobilier în dormitor. Așa că alăptez în pat de cele mai multe ori, ceea ce înseamnă frecvente dureri de spate. Asta e, mai mergem și prin living să păpăm, doar că acolo trebuie să ne rugăm de Mișu să ne lase să stăm pe scaunul Poang de la Ikea, pe care moțata de pisică a pus stăpânire.

Pentru noi, camera copilului amenajată în dormitorul părinților e singura opțiune, cel puțin pentru primul an din viața bebelușei. După aceea, probabil îi vom amenaja un spațiu în camera pe care o folosim acum ca birou de lucru. Îl împărțim frumușel în două și noi o să ocupăm o jumătate, cu birourile și scaunele, iar ea cealaltă jumătate cu pătuțul și alte acareturi bebelușești. O să vedem pe unde scoatem cămașa când o să se facă și mai mare și n-o să-i mai convină să-și împartă camera cu noi, pentru că suntem niște nașpeți și ea are nevoie de in-ti-mi-ta-te!

Probabil că nu suntem singurii în situația asta, mai ales de când tot mai mulți dintre noi am început să lucrăm de-acasă și nici măcar un apartament cu trei camere nu mai e suficient de încăpător pentru o familie cu un bebe. Țin minte și cât m-am vânturat pe net să găsesc poze și sugestii practice de amenajare a camerei copilului în dormitorul părinților, dar nu prea sunt. În general găsești ponturi de amenajare a unei camere separate pentru ăla mic, de parcă toată lumea are la dispoziție atâta spațiu.

Știu cât de enervant poate fi să cauți idei de amenajare a unui spațiu pentru copil, mai ales într-un dormitor deja mobilat. Îți povestesc mai jos cum am procedat și poate-ți găsești pe-aici inspirația, dacă te afli într-o situație similară.

 

Ce pătuț am cumpărat pentru bebe?

Am ales un pătuț alb din lemn, clasic, fără brizbizuri, pe care piticuța să-l poată folosi mai mulți ani, care să încapă între patul nostru și perete, să arate decent și să respecte normele europene de siguranță pentru paturile copiilor. Am fi putut să cumpărăm pătuțul Sundvik de la Ikea, pentru că bifa toate cerințele noastre, dar am mers pe o variantă mai speshul, deși nu neapărat mai bună și-ți zic imediat ce și de ce.

 

patut bebe Treppy cosleep

Pătuțul pentru bebe Treppy. A se remarca sfoara din iută cu care a legat Cătă camera video în colțul pătuțului. Arată ca dracu’, dar o las așa, să fie mai rustic.

 

Carevasăzică, am luat de la BebeBliss pătuțul Treppy cu laterală culisantă. Costă aproape de două ori mai mult decât pătuțul de la Ikea, dar ce m-a atras la el a fost faptul că laterala aia care culisează se poate transforma într-un raft.

 

patut bebe cu laterala culisanta

 

Adevărul e că în primele două luni, cât am avut pătuțul în configurația de cosleeper, lipit de patul nostru, m-am folosit o grămadă de raftul respectiv. Acolo așezam pernele pe care le foloseam când alăptam (am renunțat la proptele de-atunci), cărțile despre bebei, din care citeam zilnic cu sfințenie, pernuțele umplute cu sâmburi de cireșe, cică pentru colici, dar pe care le foloseam ca să-mi încălzesc sânii și să-mi dilat canalele galactofore blocate, și alte chestii care m-au ajutat mult în nebunia primelor săptămâni cu un bebe proaspăt.

Ei, pe cât de utilă mi-a fost laterala aia culisantă, pe atât de puțin s-a potrivit cu patul meu cu sertare laterale al căror capac iese vreo 2-3 cm în exterior. Când coboram peretele culisant și-l transformam în raft, marginea acestuia se lovea de capacul sertarului patului mare și nu puteam lipi perfect cele două paturi.

Până la urmă n-a fost chiar așa de grav, pentru că bebe oricum stătea ca o plăcintă cum îl puneam și nu se rostogolea, iar de vreo câteva săptămâni am renunțat complet la funcția de cosleeper și am transformat pătuțul într-unul independent. Am ridicat parțial peretele culisant (e cu 25 de cm mai jos decât nivelul maxim, ca să pot pune bebele ușor în pat) și l-am așezat lângă perete.

Mi-a mai plăcut Treppy și pentru că îi pot atașa roți, ca să-l mut mai ușor în viitoarea cameră a copilului / birou. Înainte să-l cumpăr mă gândeam că roțile-s bune și ca să hâțân copilul când e agitat, dar n-a fost cazul până acum, așa că nu știu cât de practică ar fi opțiunea asta.

Pătuțul Treppy pentru bebeluș e reglabil pe 5 niveluri și sper că fi-mea îl va folosi până pe la 4 ani. Ca aspect, s-a integrat perfect în dormitor, chiar dacă nu m-am stresat eu prea tare să asortez patul bebelușului cu mobilierul deja existent. Voiam doar să fie alb, ca să se armonizeze cu cele două comode de la Ikea.

Per total, noi suntem destul de mulțumiți de pătuțul ăsta, dar tare mi-aș fi dorit să iau în calcul și (ne)potrivirea dintre configurația acestuia și sertarele laterale ale patului nostru.

 

Ce masă pentru înfășat am ales?

După ce mi-am făcut research-ul, am decis că mai degrabă o să-mi folosească o  comodă de înfășat, decât o simplă masă de înfășat. Neavând dulap de haine pentru bebe, era musai un spațiu de depozitare doar al ei, în care să punem chestiile pe care le folosim frecvent.

 

comoda infasat de la Ikea

 

Comoda albă Sundvik de la Ikea s-a potrivit la fix. Pare sora mai mică a comodei Hemnes, pe care aveam deja în dormitor, și o s-o putem folosi muuuuuult timp de-acum încolo.

Partea de deasupra e extensibilă, nu trebuie decât s-o desfac ca să schimb bebeul. Când trecem de etapa scutecelor, o s-o fixăm în poziția închis și gata. Comoda asta ar arăta bine chiar și în camera unei adolescente, iar pe noi nu ne încurcă deloc acum în dormitor.

E drept că extensia, când nu e pliată, ne blochează parțial ieșirea din încăpere, dar nu o ținem deschisă decât atunci când e nevoie. Salteluța de înfășat e de la Bebe Tei, dar se găsește un model similar, cu margini întărite, și la Bebe Bliss.

 

Cum am decorat camera pentru copil?

decor pereti camera bebe

 

La început a fost un singur tablou, cel cu ursul și fetița blondă. L-am luat tot din Ikea și micii mele domnișoare îi place tare mult. Sau cel puțin asta înțeleg eu din felul în care se holbează la tablou când o iau în brațe. Bine, ea-și întinde gâtul și ca să vadă mai bine priza sau bulinele de pe fața de pernă, așa că e posibil să nu fie atât de mișto cum mi se pare mie.

Sub tabloul cu ursul am pus niște rame cu poze de familie, adică bebe cu tati, bebe singur și bebe cu mami și o gărgăriță lipită în colț, pentru că mami a smuls cu înverșunare funda roz care venise odată cu rama (prea mult roz e pe lumea asta, și cred că pe tot l-au găsit bunicile și ni l-au dat nouă) și a decojit vopseaua.

Am mai făcut niște tablouașe din rame simple, din lemn, din Leroy Merlin și niște imagini cu tipe mișto, ca din povești. Ilustrațiile le-am luat pur și simplu dintr-o carte de răzuit. Am strecurat printre ele niște autocolante luate de Cătă din Lidl prin toamnă.

Deasupra comodei de înfășat am pus un tablou adorabil cu pisici colorate (o reproducere Sarah Battle).

 

tablou pisici colorate

 

Și cam așa am amenajat noi camera copilului în dormitorul matrimonial. Ne descurcăm foarte bine, totul e la îndemână și sunt mulțumită că noaptea sunt aproape de bebe. Uneori se cam face haos în cameră, mai ales că ziua ne acompaniază și pisica Mișu, dar în ansamblu ne simțim confortabil și nu se plânge nimeni.

Am zis că nu se plânge nimeni, nu că nu plânge nimeni. Pe la 3 noaptea. În fiecare noapte.

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *