Cum dai zvâc decorului din casă printr-o tehnică simplă de design interior (juxtapunerea)


canapea mustar pe fundal gri inchis

De mutat, suntem mutați de pe la sfârșitul verii și am amenajat cam toată casa, în sensul că avem tot ce ne trebuie și putem funcționa liniștiți așa, cel puțin până când nasc. După ce vine domnișoara bebe, de fapt, cu câteva zile înainte, va trebui să montăm pătuțul și comoda de înfășat în dormitor, chestie care o să ne cam aglomereze, dar nu mă plâng. Facem noi cumva să fie drăguț în cameră, deși probabil că în primele luni n-o să văd nimic altceva în afară de muțuțoiul ăsta de om care acum practică o formă bizară de arte marțiale în burta mea.

Stăm mai prost, însă, la capitolul decor. Pereții sunt aproape goi, cu excepția colțului de citit și a celui decorat de Cătă cu simboluri alchimice scoase la imprimanta 3D. Figurine, statuete și alte ornamente am puține, atât de puține încât abia am găsit câteva de pus pe biblioteca din țevi făcută de noi. Treaba e că nu vreau să cumpăr orice lucrușor, doar de dragul de a împodobi casa, ci vreau să ne înconjurăm cu obiecte cu însemnătate, care se și potrivesc nițel accentelor industrial-rustice predominante. Prioritatea acum e venirea bebelușei, așa că mă mulțumesc să citesc cărți de design interior și să fac planuri.

perete decorat cu simboluri alchimice printate 3D

Așa am aflat, de exemplu, despre juxtapunere și cum poți crea interes într-un spațiu folosind această tehnică decorativă.

Juxtapunerea în designul interior

Ce înseamnă juxtapunerea în designul interior? Simplu spus, înseamnă alăturarea unor elemente opuse pentru a le scoate reciproc în evidență.

Un obiect e mai bine observat și apreciat atunci când se află lângă ceva contrastant. Albul e mai strălucitor lângă negru, perna tricotată pare mai moale și mai pufoasă când e așezată pe o canapea din piele eco, un scaun baroc, tapițat, din lemn masiv atrage și mai mult atenția alături de scaune contemporane, cu siluete zvelte, din metal și polipropilenă.

Juxtapunerea presupune să împletești în același spațiu două stiluri complet diferite, dar nu musai în proporții egale. Cumva, ține mai mult de intuiție, decât de niște reguli stricte. Ideea e să alungi plictiseala din decor, să creezi puțină tensiune vizuală, să ieși din zona de confort cu un element care transformă o cameră ok într-una sofisticată.

Nu zic că-i ușor deloc, dar mi se pare distractiv să cauți niște contraste puternice care nu deranjează, ci, din contră, echilibrează și energizează aspectul unei încăperi.

Ce poți combina ca să creezi juxtapuneri reușite?

Cel mai ușor e să mizezi pe combinația nou+vechi. E chiar de dorit, ca să nu te trezești că locuiești într-un showroom (dacă folosești în amenajare doar elemente noi) sau în casa bunicii (dacă folosești doar obiecte vechi).

Poți crea juxtapuneri inedite și prin alăturări de culori contrastante, dar dacă nu prea le ai cu combinațiile cromatice și nu ții proporțiile în frâu, riști să obții un aspect prea strident.

Cu combinațiile de texturi, însă, e mai simplu să te joci. Chiar dacă nu atingi suprafețele, vizual îți dai seama că lâna e moale și plăcută la atingere, pe când iuta e mai dură și mai scorțoasă. Tocmai contrastul dintre ele înviorează atmosfera și-ți activează impulsul de a le atinge.

Elemente opuse pe care le poți combina

Uite o listuță cu juxtapuneri pe care le poți încerca:

  • nou + vechi
  • aspru + neted
  • strălucitor + mat
  • curbat + drept
  • tare + moale
  • deschis + întunecat
  • tradițional + modern
  • formal + casual
  • feminin + masculin

 

Exemple de juxtapuneri în diverse interioare

Uite și câteva exemple de alăturări contrastante care arată foarte bine și dau ritmicitate spațiului, spărgând monotonia elementelor repetitive:

O comodă neagră, din lemn de mango, cu aspect antichizat și ornamente albe, pictate manual, își poate găsi ușor locul într-un dormitor contemporan, în care predomină culorile neutre, liniile drepte, metalul, sticla și arta abstractă.

sugestie bufet antichizat in dormitor contemporan

Sursa foto dormitor: Ayub Kadyrov via Behance

 

Câteva accente negre într-un dormitor alb au un impact vizual considerabil, fără să deranjeze. De luat aminte la felul în care au fost dispuse echilibrat în spațiu, de sus până jos, fără să se înghesuie într-o singură zonă.

dormitor modern alb negru

Sursa: Václav Sloup via Behance

 

O masă rustică din lemn nefinisat, simplă, fără nicio linie curbă, și scaune diferite, din metal, cu brațe, șezut și spătar rotunjite.

masă lemn nefinisat saune metal moderne

Sursa: Pinterest

 

Oglindă vintage, ornamentată, într-o baie gri, austeră, care amintește, mai degrabă, de stilul industrial.

oglinda vintage in baie gri cu aspect industrial

Sursa: Pinterest

 

Blăniță artificială molcuță și caldă pe canapea din piele eco nițel lucioasă și rece. Lăsând la o parte faptul că cele două elemente (blana și pielea) funcționează oricum bine împreună – oile și vacile știu asta din proprie experiență – alăturarea are un aer de vino-ncoace irezistibil. Mie-mi vine să mă culcușesc în colțul ăla de canapea, cu o carte-n brațe.

blanita artificiala

Sursa foto canapea cu blanita: witandwhistle.com

Juxtapunerea asta mi se pare un fel de joc cu propria-ți casă. Trebuie să descoperi piese care se evidențiază reciproc – nu piese care se „asortează”, cu sensul dat pe vremuri, de a avea aceeași culoare, nuanțe diferite ale aceleiași culori sau de a se încadra în formula clasică orice+negru (pentru că negru merge cu orice, nu?) – ci piese care contrastează într-un mod aparte.

Designerul de interior Lauren Liess – tipa care a scris cartea asta (Habitat) din care am aflat despre juxtapunere – zice așa:

coperta carte Habitat de Lauren LiessDacă nu obișnuiești să împerechezi elemente opuse, [în amenajarea casei] străduiește-te s-o faci mai des. Poate fi dificil la început, dar cu timpul o să devină tot mai ușor. Face parte din echilibrul unei case. Pot exista camere drăguțe fără juxtapunere, dar nu și camere cu adevărat interesante.

Apropo, cărțulia asta, Habitat: The Field Guide to Decorating e foarte faină, așa că dacă-ți place să găsești inspirația pentru amenajarea casei în cărți, go for it! O găsești la Libris.

 

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *