Cum faci o bibliotecă din țevi în stil industrial – Pași de lucru, costuri și inspirație


biblioteca din tevi

Când a zis Cătă că o să facă o bibliotecă din țevi în stil industrial pentru living, singur, singurel, n-am avut încredere în el. Nici acum, la aproape două luni după marele eveniment, nu-mi vine să cred că a făcut-o. Mă mai duc din când în când prin sufragerie să mă asigur că e acolo și îmi tresaltă inima de mândrie când văd că da, domnule, acolo e, frumoasă și aspră, metalică și fixată de perete, din lemn și țevi de fontă, așa cum mi-a promis.

Ce băiet descurcăreț și parolist mi-am găsit, mă gândesc eu atunci și clatin capul impresionată până la lacrimi, uitând că țevile au venit pe la sfârșitul lunii mai, iar biblioteca a fost gata la sfârșitul lunii septembrie. Bine, adevărul e că întârzierea a fost cauzată, în mare parte, și de mine, că încă n-am deprins arta pisălogelii și am stat cuminte fără bibliotecă în living câteva săptămâni după mutare, așteptând să se alinieze astrele și să i se blocheze Assasins Creed-ul sau altă drăcie de joc pe calculator pentru ca bietul Cătă să-și poată face oleacă de timp pentru DIY-ul ăsta oarecum anevoios.

Dar, până la urmă, cu foarte, foarte puțină hăituială din partea mea și cu o mobilizare excepțională din partea lui Cătă, biblioteca în stil industrial, din țevi, a fost gata și arată aproape perfect. De ce aproape? Păi, întreg apartamentul este amenajat aproape perfect, adică nu e totul țais. Niște mânere puse oleacă strâmb, o etajeră vag înclinată, o lustră mai câș, din astea. Dar, dacă nu ești vreun Ghiță Contra, nu observi și mie chiar mi se pare mai șmecher așa, pentru că nici noi nu suntem perfecți, iar defectele noastre ne dau tot farmecul.

Investiția nu a fost tocmai un chilipir, dar modelele de biblioteci industriale de-a gata din magazine nu prea ne-au plăcut și nici nu erau ce voiam noi. Cel mai mult au costat blaturile din MDF furniruit cu furnir natural de stejar, făcute la Atelier Mobbo Style. Dacă am fi ales un PAL din magazinele de bricolaj, sigur am fi ieșit mai ieftin, dar ar fi trebuit să ne mulțumim cu rafturi de o calitate mai slabă, plus că am fi fost nevoiți să ne ocupăm și de căntuire.

Bun, să trecem la treabă, carevasăzică. O să-ți spun mai jos cum am făcut noi și cum poți face și tu o bibliotecă din țevi în stil industrial, niște prețuri și, la final, o să-ți prezint o selecție de modele de biblioteci din țevi, în parte ca să ai de unde să te inspiri și în parte ca să vezi ce oferte găsești prin magazine.

Cum am făcut biblioteca din țevi în stil industrial – Pași de lucru

Schița

Prima chestie pe care-a făcut-o Cătă a fost schița. Că nu s-a ținut de ea până la capăt pentru că s-a plictisit și n-a mai avut chef să monteze rafturile de sus, asta e altă treabă. Că n-a mai pus nici becuri – chestiile care seamănă cu niște baloane dezumflate din vârfurile celor patru stâlpi principali – și-asta e tot altă treabă. Că nu apare nicio dimensiune pe schiță, asta nu înseamnă decât că inginerul Cătă știe foarte bine ce are de făcut și nu mai găsește necesar să mâzgălească cifre pe hârtii, ca neinițiații.

Adevărul e că am lăsat cumva proiectul să se transforme pe parcurs și, pentru că aveam la dispoziție un perete întreg, fără restricții importante, am avut curaj să ne jucăm puțin cu designul.

schita biblioteca din tevi industriala

 

Calculul dimensiunilor

După ce-am stabilit configurația rafturilor, am calculat (totuși) dimensiunile, ținând cont de planul livingului nostru. Trebuia să avem grijă la culoarul de trecere către balcon și să nu amplasăm biblioteca chiar lângă intrarea în living, pentru că eu tind să iau curbele cam din scurt și mă pălesc deseori de tocul ușii sau de mobilierul cel mai apropiat.

Apoi, mai aveam o dilemă. Televizorul urma să fie plasat central în bibliotecă, exact în fața Kallaxului (e un corp cu rafturi cubice fără spate de la Ikea) – separatorul dintre colțar și colțul de citit. Asta însemna că, oriunde te-ai fi așezat, ai fi văzut ecranul din diagonală, ceea ce, mă rog, nu-i tocmai rău, dar e nițel ciudat. L-am întrebat pe Cătă dacă-l deranjează să se uite la televizor în diagonală, a zis că nu. M-a întrebat și el pe mine același lucru, am zis la fel, că nu. Așa că dilema asta s-a rezolvat de la sine.

 

 

plan living

 

Dar a apărut o altă tărășenie: al treilea blat lung de jos (cel care trebuia să susțină televizorul) avea nevoie de un sprijin suplimentar ca să nu se cocoșeze din cauza greutății. Am folosit încă două țevi pentru suport și o bucată de lemn mai îngustă (ca să nu se vadă din exterior), la sugestia tipului de la Mobbo.

suport tv biblioteca industriala cu rafturi lungi

În final, ne-am hotărât la o lungime de 280 cm pentru blaturile lungi și 50 cm pentru cele mici. Cu o lățime de 50 cm, toate rafturile bibliotecii oferă atât loc pentru depozitare (noi nu avem deocamdată ce să depozităm, pentru că mi-am vândut cam 80% dintre cărți când ne-am mutat, dar am vrut să am opțiuni), lăsând, în același timp, suficient spațiu pentru un culoar lărguț de trecere, de un metru și ceva. Înălțimea nu am calculat-o decât din ochi, pentru că depinde de cât de mult se înfiletează piesele metalice.

 

Aprovizionarea cu materiale

Piesele metalice

Cătă s-a uitat pe schița desenată de el cu o măiestrie demnă de o cauză mai bună și a numărat elementele.

A zis așa: băi, aici am nevoie de o mufă, aici de un ștuț, și tot așa. A decis că le vrea cu diametrul de 3/4 țoli, că așa arată mai bine (am fost înainte într-un magazin de bricolaj și ne-am uitat la țevi de diverse dimensiuni), apoi a pus piesele necesare pe hârtie, le-a adunat, folosind cunoștințele dobândite în ani grei de studiu și cam asta a fost.

După aia a căutat pe internet un loc de unde să ia cât mai multe elemente. La Romstal a găsit tot ce-i trebuia, mai puțin flanșele, și a dat comandă. Au livrat trei cutii frumos ambalate, a câte 25 de kile una.

costuri piese metalice biblioteca industriala

 

Apropo! Țevile vin acoperite cu un strat protector de ulei, ca să nu ruginească, strat care trebuie curățat. D-aia l-a și chemat Cătă pe prietenul lui, Bogdan, și-au pus măști și mănuși (pentru că diluantul e cam toxic), le-am dat niște cârpe și s-au apucat de treabă. Uleiul se șterge destul de repede, dar trebuie să fii hotărât când dai cu cârpa aia. Am mai văzut și varianta în care speli țevile în cadă, cu apă călduță și săpun, dar parcă e mai eficient așa, cu diluant. După aceea a înfiletat cât mai multe elemente (țevi și teuri/nipluri) și a aplicat pe ele spray lac incolor pentru metal. În final le-a lăsat la uscat în balcon cam o oră.

Flanșe nu a găsit decât pe OLX. A vorbit cu un tip de-acolo și a luat vreo 20 de flanșe a câte 10 lei bucata.

 

Rafturile

Rafturile le-a comandat negăurite, ca să poată face mici ajustări la fața locului, în funcție de necesități. Acum mă gândesc că s-ar fi potrivit mai bine un lemn cu o nuanță mai spre gri, dar e prea târziu să schimb ceva și, în definitiv, nuanța aleasă se potrivește cu influențele rustice din living. După ce-au venit și blaturile, Cătă a cumpărat o carotă pentru lemn (bormașină avea deja), m-a chemat în sufragerie să-l asist și am trecut la treabă.

Apropo, carota trebuie aleasă în funcție de diametrul țevilor, pentru că acestea vor trebui să intre prin găurile date. Va trebui să faci conversia din țoli în mm. De exemplu, pentru țevile noastre de 3/4, am folosit o carotă cu ∅26 mm.

carota pentru gaurit lemn

 

Montarea bibliotecii din țevi

 

1. Cătă a înșurubat teurile pe o țeavă, apoi a marcat distanțele pe lemn și a început să dea găuri. Ca să nu distrugem parchetul, pentru că treci nițel în partea cealaltă cu carota când dai gaura, am pus dedesubt o placă rămasă de la mobila de bucătărie. Găurile au dimensiunea țevilor și trebuie să fie mai mici decât circumferința niplurilor și a teurilor, pentru ca raftul să se poată sprijini pe ele.

 

 

2. A dat apoi găuri în toate blaturile (mai puțin două dintre cele mici, o să vezi de ce la punctul 6) folosind ca model lemnul deja găurit.

 

 

Pe la ultimele găuri carota se încinsese așa de tare, că aproape se călise și ieșea fum din lemn.

 

carota incinsa

 

3. După ce-a dat toate găurile necesare, a început montarea propriu-zisă. Am folosit flanșele pe post de piciorușe și am înșurubat țevile în ele, prinzând primul blat de lemn între cele două elemente metalice. A se observa cum Mișu inspectează operațiunea cu abnegație.

 

montare tevi in blat lemn biblioteca industriala

 

4.  Am continuat montarea pieselor metalice și a rafturilor mari, verificându-le din când în când cu o nivelă cu bulă de aer.

 

5. Am procedat la fel când am ajuns la primele rafturi mici.

 

rafturi si tevi biblioteca in stil industrial

 

6.  La final, Cătă a dat găuri în perete și-a folosit dibluri pentru materiale goale (pentru că peretele e din BCA) ca să prindă flanșele și să fixeze biblioteca. E drept că ar fi putut găuri și trage prin țevi și ultimele două rafturi din lemn, dar s-ar fi sprijinit de teuri doar în două puncte și, la momentul respectiv, chestia asta nu ne-a picat prea bine. Voiam să le știm cât mai stabile (dacă vine pisica și trage de lemn, se crapă, dacă așez ceva mai greu pe raft se destabilizează și alte mostre de paranoia din aceeași gamă) așa că nu le-am mai găurit și a improvizat Cătă un sistem de prindere cu coliere și șuruburi autofiletante pentru lemn, cu vârf ascuțit. Nu ies prea tare în evidență, chiar dacă-s albastre, și pot fi mascate destul de ușor dacă o să am chef vreodată să le vopsesc în negru.

 

flanșă fixată de perete bibliotecă din tevi

 

biblioteca din tevi in stil industrial

 

Bineînțeles că ne-au mai rămas piese, chiar și blaturi din lemn, pentru că, așa cum ziceam mai sus, inginerul a decis că arată mai bine așa și n-are rost să înălțăm mai mult corpul de bibliotecă. El a întrebat la sfârșit dacă vreau să mai punem becuri în țevi, dar eu, mega obosită fiind, am dat cu lehamite din mâini. Ce becuri dom’le, n-avem lustră-păianjen și veioză și lampadar, ce ne mai trebuie becuri? Nu-i mare bai, că putem adăuga becurile când om avea chef, dacă o să avem vreodată.

 

Materiale și costuri pentru biblioteca din țevi DIY

În ce privește costurile, uite un calcul orientativ, bazat pe schița inițială, nu pe mobilierul rezultat. Practic, ne-ar fi costat olecuță mai puțin dacă am fi mers de la început pe configurația actuală.

Piesele metalice

  • 40 teuri 3/4
  • 16 nipluri 3/4
  • 16 mufe 3/4
  • 8 țevi filetate la ambele capete 3/4 x 200 mm
  • 56 țevi filetate la ambele capete 3/4 x 300 mm
  • 20 flanșe

cca 950 lei

 

Lemnul

  • 3 blaturi MDF furniruit cu furnir natural stejar 280×50 cm
  • 6 blaturi MDF furniruit cu furnir natural stejar 50 x 50 cm

cca 2000 lei

 

Diverse: 


cca 130 lei

 

Total: cca 3080 lei

Mult, puțin, pentru o bibliotecă de 280 cm lungime și 160 cm înălțime?

Hai să vedem.

 

Modele de biblioteci din țevi în stil industrial din magazine

Faza e că nu prea găsești în magazine un corp de bibliotecă în stil industrial, din țevi, lung de aproape 3 metri. Orișicât, există destule biblioteci mai mici, poate nițel mai înalte, cu alte configurații și cu alt fel de cadru metalic. Uite câteva modele:

La VidaXL am văzut biblioteci cu rafturi din lemn masiv de mango și cadru din oțel care seamănă cu cel din țevi. Modelul cu dimensiuni de 120x35x180 cm costă cam 1200 de lei și arată binișor, dar o să fiu cârcotașă și-o să zic că nu poți să folosești un astfel de corp pentru a așeza televizorul, de exemplu. Dar lemnul ăla de mango arată chiar bine.

 

biblioteca stil industrial 120x35x180

La Vivre sunt niște biblioteci în stil industrial destul de drăguțe, dar din PAL (un material mai puțin dens decât MDF-ul) și cu cadru metalic cu un aspect destul de banal.

 

biblioteca lemn si metal vivre

 

Somproduct au și ei niște biblioteci cu cadru metalic, dar sunt tot înguste, cu rafturi din PAL și parcă lipsite de zvâc. Lipsesc țevile, de fapt, asta cred că e problema, că atunci când zic bibliotecă în stil industrial eu mă gândesc la rafturi cu țevi configurate în diverse moduri pe perete.

biblioteca cu cadru metalic

Cam ca în pozele astea:

 

Noi zicem că n-a ieșit prea rău, ținând cont că a fost prima bibliotecă făcută de Cătă (am ajutat și eu pe ici, colo). Loc de îmbunătățiri mai este, decorul e încă sărăcuț, dar vom aduna, în timp, tot felul de lucrușoare care vor locui pe rafturile bibliotecii noastre din țevi. Ne place și pentru că nu e perfectă, pentru că are o poveste și pentru că e unică. Și asta e mai important decât că e posibil să fi cheltuit olecuță mai mult decât ar fi trebuit dacă eram mai experimentați. Norocul tău e că poți să vezi unde-am greșit noi (dacă ți se pare că am greșit pe undeva) și să faci o treabă și mai bună. Dacă ai și tu o bibliotecă sau niște rafturi din țevi în stil industrial, lasă-ne în comentarii povestea și o poză. Ne-ar bucura tare mult.

 

 

 

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *