Cum faci un brad din crengi de copac pe perete – DIY de Crăciun


brad din crengi cu sfoara si fara sfoara

E mare nebunie în social media cu brazii din crengi de copac atârnați pe perete și pot să înțeleg de ce e mai atractiv un astfel de DIY de Crăciun în locul unui brad din magazine sau piețe. Am fost cu Cătă prin Leroy Merlin să ne uităm după un brad de Crăciun – voiam să iau unul în ghiveci, ca să-l pot planta în curte, la țară, după sărbători – și m-am cam întristat.

Nu-i deloc fun să vezi sute de brăduți tăiați, aruncați pe jos, cu crenguțe uscate. Nici cei la ghiveci nu arătau prea vesel, așa cum stăteau, strâmbi și înghesuiți. Plus că nu-mi ieșea din minte faptul că brazii la ghiveci din marile magazine sunt, cel mai probabil, brazi de plantație scoși din pământ și proțăpiți în ghiveci, nu crescuți direct în container. În cazul ăsta, șansele să reziste în casă și să poată fi replantați după aceea sunt mult mai mici, așa că opțiunea asta pare, dar nu e deloc eco friendly.

Așa că am renunțat să mai cumpărăm brăduț și am hotărât că e momentul pentru un DIY de Crăciun: un brad din crengi de copac pe perete. Mă rog, până la urmă am făcut doi brazi din crengi: unul agățat de ușă și unul lipit pe perete.

Am comandat de la o florărie niște crengi de mesteacăn, pentru că e aproape imposibil să-l conving pe Cătă să mergem la o plimbare prin pădure după craft supplies în perioada asta. E mai mișto să stai în casă și să te joci Assassin’s Creed (not!). Apoi am căutat niște tutoriale, mi-am scos de prin cămară decorațiunile de Crăciun din anii trecuți și-am purces la treabă.

Cum pregãtesti crengile pentru bradul de Crăciun DIY

Știu că e mai fain să-ți alegi singur crengile în timpul plimbărilor prin natură, decât să le comanzi pe internet, dar na, ne descurcăm și noi cum putem.

În oricare dintre variante, însă, e necesară o minimă pregătire a crenguțelor: dacă le aduni cu mânuța ta din natură, spală-le sub jet de apă și lasă-le la uscat, iar dacă le comanzi, ca mine, de la florărie, freacă-le ușor cu o cârpă pentru că e posibil să se scuture coaja uscată și o să te enervezi dacă faci mizerie prin casă când le manevrezi.

După curățire, vine momentul stabilirii dimensiunilor.

Ideea e să formezi un triunghi din crenguțele așezate paralel, așa că va trebui să te joci puțin cu fierăstrăul. Dacă nu ai fierăstrău și vrei să agăți bradul din crengi pe un perete alb, uite un truc util: vopsește capetele crengilor cu amorsă sau cu vopsea albă, în așa fel încât să dai senzația că lungimea crengilor descrește de jos în sus.

Materiale necesare pentru bradul de Crăciun din crengi

Well, cele mai importante materiale sunt, d’ohh, crengile, despre care am vorbit deja. Din câte crenguțe vei forma bradul pe perete rămâne fix la latitudinea ta, dar gândește-te că acesta va fi, totuși, greuț, iar cuiul de care-l prinzi trebuie să reziste.

Dacă nu vrei să-l agăți de perete, ci doar să-l montezi pe perete, o poți face foarte ușor cu gumițe Patafix sau bandă dublu adezivă.

Cum ziceam, noi am făcut doi brazi din crengi pentru Crăciunul ăsta: pe unul l-am agățat pe ușă cu ajutorul cârligului unui umeraș, și pe celălalt l-am prins pe perete cu bandă dublu adezivă.

Așadar, pentru un brad de Crăciun DIY ai nevoie de:

 • crengi;
 • fierăstrău – dacă trebuie ajustate dimensiunile sau, ca alternativă, amorsă/vopsea albă și pensulă);
 • loc de agățat: perete gol cu un cui rezistent (sau fără), ori o ușă de care poți agăța cârligul unui umeraș metalic, pe care înfășori niscai sfoară de iută, să nu se vadă urât;
 • sfoară de iută, bandă dublu adezivă sau gumițe Patafix (dacă fixezi crengile direct pe perete, fără sfoară);
 • podoabe de brad, preferabil și ele handmade, cu un aer rustic;
 • un vârf plat de brad – o steluță sau orice decorațiune de Crăciun care crezi că va arăta fain în vârful brăduțului tău;
 • instalație de brad (opțională).

 

Cum faci un brad pe perete pentru Crăciun

Avem, carevasăzică, două variante – cel puțin cele încercate de mine, că or mai fi și altele de care nu știu: varianta cu bradul agățat pe sfoară și varianta cu bradul compus din crengi prinse direct pe perete.

 

Cum faci un brad din crengi agățat pe sfoară

pasi brad din crengi pe perete

 • Stabilește configurația brăduțului pe o suprafață plană (pe podea sau pe o masă).
 • Începe să legi cu sfoară creanga de jos, de la un capăt, apoi leagă pe rând crengile până ajungi la vârf.
 • Prinde cu sfoară și vârful bradului, apoi leagă crengile coborând către cea de la bază, în așa fel încât să formezi un triunghi.
 • Încearcă să păstrezi cam aceeași distanță între crengi și să le menții cât mai drepte.
 • Agață bradul de Crăciun handmade de perete. Poate ai deja un cui liber sau poate dai jos un tablou, sau nu te deranjează să bați un cui special pentru proiectul acesta.
 • Dacă vrei să-l agăți de ușă, te va ajuta un umeraș din sârmă. Taie cârligul cu un clește, înfășoară-l cu sfoară sau panglică și prinde-l de ornamentul din vârful bradului.
 • Împodobește bradul din crengi. Începe cu luminițele (eu am folosit două instalații a câte 20 de leduri tot de la Celoplast – am dat 6 lei pe una, iar instalațiile similare de la Dedeman, de exemplu, sunt aproape 9 lei). Cutiuțele pentru baterii le-am lipit pe spatele ușii, cu bandă dublu adezivă.
 • Continuă cu celelalte ornamente și aranjează-le echilibrat.

 

Cum faci un brad din crengi fără sfoară

etape brad din crengi lipit pe perete

Al doilea brad din crengi l-am făcut fără sfoară și fără luminițe, ba chiar și fără să tai crenguțele la dimensiunile necesare – doar le-am vopsit capetele în alb. Are un aspect mai rustic și mi se pare că-i chiar mai drăguț decât cel cu sfoară și cred că diferența o face chiar fundalul alb. Mă tot gândesc acum că ar fi fost mai bine să vopsesc crengile bradului de pe ușă în alb, ca să realizez un contrast mai puternic, dar acum nu-i mai fac nimicuța, lasă, poate la anul.

Așadar, după ce stabilești configurația crengilor pe o suprafață plană, fie că le-ai tăiat la dimensiunile necesare, fie că le-ai vopsit în culoarea de fundal, uite care-s pașii:

 • Îmbodobește fiecare crenguță înainte s-o prinzi pe perete.
 • Dacă nu sunt prea drepte crengile, mai bine încerci gumițele Patafix ca să umpli spațiul dintre ele și perete când le lipești. Stai chill că nici banda dublu adezivă, nici gumițele n-or să-ți desprindă lavabila de pe perete – dar e bine să faci un test înainte pe un colțișor ascuns de perete.
 • Eu am început cu creanga de la baza bradului, dar presupun că nu-i bai dacă începi cu vârful. Cum îți vine ție la îndemână.

Cam ăsta e tot procesul. Nu-i deloc complicat să faci un brad din crengi pe perete și e o opțiune potrivită dacă nu ai prea mult spațiu în casă. În plus, bradul de Crăciun handmade e eco friendly și-l poți folosi mulți ani de-acum încolo.

 

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *