Idei de rafturi suspendate pentru perete DIYM-am apucat să înșir aici câteva idei de rafturi suspendate pentru perete chiar dacă noi încă n-avem uși la apartament și abia azi am reușit să măsurăm corect golurile ferestrelor ca să ne comandăm storuri. E clar că nu rafturile de pus pe perete ar trebui să mă preocupe acum, când încă nu știm nici măcar ce aragaz să luăm și unde să facem mobila de bucătărie, dar am zis că nu strică să pun la dospit niscai inspirație DIY, pentru când o să vină și vremea etajerelor. O să avem nevoie de ele pentru colțul dubios din camera de gaming și pentru balcon, mai ales dacă ne săturăm de Ikea până atunci.

Așa că m-am uitat pe niște site-uri, pe câteva cărți de design interior și decorațiuni și chiar pe Thingiverse (cea mai mare comunitate de 3D printing), pentru că, la o adică, tot DIY e și să tricotezi la propria-ți imprimantă 3D niște polițe. Ia să vedem recolta de idei de rafturi suspendate pentru perete:

Rafturi de perete din scaune pentru copii

S-a făcut puradelul mare și nu mai stă pe scăunel? Fă-l raft. Pe scăunel, nu pe puradel, bineînțeles. Uite ce bine arată, mai ales dacă ai mai multe scăunele și le vopsești în culori vesele.

Nu cred că-i prea practic scaunul-raft în interiorul casei, că na, adâncimea șezutului unui scăunel, fie el și pentru copii, sigur e mai mare decât lățimea unei polițe obișnuite, și-o să-ți cam mănânce din spațiul disponibil. Ideea ar fi bună, însă, pe balcon sau în curte, drept suporturi pentru ghivece. Dacă strecori în aranjament și câteva scaune pentru păpuși, o să arate chiar șmecher.

Câteva idei de rafturi suspendate făcute din lădițe

Am fost weekendul trecut prin Ikea și mi-am dat seama că am o problemă – mor după lădițele alea ale lor din lemn de pin (Knagglig le cheamă). Vreau să fac din ele suport de cărți pentru colțul de citit și noptiere, iar când le-am văzut și-n varianta de rafturi pe perete, am zis hopa! trebuie să meșterim și noi ceva de genul ăsta.

Arată bine atât vopsite, cât și nevopsite, iar dacă lași și spațiu între ele, ca-n poza din dreapta, e chiar mai bine, că obții încă o suprafață pe care să pui chestii. Oricum, având în vedere că lădițele nu-s proiectate ca rafturi, presupun că n-ar fi o idee bună să le-ncarci cu obiecte grele, dar câteva cărticele, un cactus și niște figurine ar trebui să țină fără probleme.

Iar dacă vrei niște rafturi de perete true DIY, poți să-ți faci singur lădițele și să nu mai ai vreo treabă cu Ikea. Plus că așa lucrezi exact cu dimensiunile de care ai nevoie.

Îți trebuie o placă din lemn de pin de circa 150-200 cm, 4 sau 6 șipci din lemn de balsa (e rezistent și se lucrează ușor), o ruletă, un fierăstrău circular manual, un ciocan, cuie, adeziv și niște șmirghel ca să șlefuiești colțurile și marginile tăiate. Nu-i nevoie să faci lădița prea adâncă dacă o s-o folosești pe post de raft de perete.

ladita din lemn DIY

Crafting with wooden crates and pallets, Natalie Wright

Și, dacă tot ai fierăstrăul ăla circular, uite ce mai poți să faci: să tai o lădiță veche pe jumătate și să-i faci peretelui buzunare. Adică să prinzi bucățile vertical pe perete. Ies două rafturi dintr-o singură lădiță și-s perfecte pentru păstrat la îndemână reviste, caiete sau alte obiecte mai lungi și mai subțiri.

Ai și un avantaj estetic dacă optezi pentru varianta rafturilor din jumătăți de lădițe, pentru că poți să decorezi mișto șipcile cu ajutorul unor stenciluri sau chiar lipind pe ele stickere. Depinde de inspirație, de ce art supplies ai prin casă și, of course, de stilul încăperii.

jumatati de ladite pe perete

Crafting with wooden crates and pallets, Natalie Wright

 

Coșulețe pe perete

Cred că ideea asta merge cu orice coșuleț de prisos de prin casă, pe care poți să-l prinzi cumva pe perete. Nu mă refer musai la cuie și dibluri, că poate n-ai chef să-ți găurești pereții pentru un capriț, ci la niscai benzi dublu adezive.

De ce zic capriț? Păi, e clar că rafturile de perete de genul ăsta au mai mult un rol decorativ și n-or să țină un teanc de cărți, ci poate numai rujurile și tuburile de mascara (și uleiurile pentru barbă, bombăne Cătă) – dacă le montezi în baie – sau plicurile cu condimente, dacă-ți faci în bucătărie niște rafturi din coșulețe. Apropo, coșulețele implicate trebuie să fie rigide, din răchită sau metal (p-astea din sârmă ar trebui să le prinzi, totuși, cu ceva cuie pe perete).

Rame de tablouri transformate în rafturi de pus pe perete

Say whaaat? Rafturi de perete din ce? Din rame de tablouri, da, asta am zis, dar să fie din cele mai măricele, ca să aibă un impact vizual mai puternic. În principiu, mai ai nevoie de niște șipci din lemn pe care să le fixezi pe interiorul ramei și să creezi un suport uniform pentru cele câteva obiecte – puține și mici – pe care o să le expui.

 

raft de perete din rama de tablou

Shelf expression-70 projects ideas for creative storage display, Marthe Le-Van

Rafturi de perete din chitara la care nici acum nu ai învățat să cânți

Mda, mă simt cu musca pe căciulă, pentru că nu m-am atins de chitara mea acustică de ani de zile, și oricum, mai mult decât începutul de la Nothing Else Matters n-am reușit să învăț vreodată să cânt.

Dar asta nu înseamnă că o s-o las să prindă praf aiurea. Raft o fac! Dacă nici tu n-ai înțeles ce trebuie să faci cu degețelele pe corzi ca să se audă frumos sunete, mai bine uită-te la niște chitări transformate în rafturi suspendate pe perete:

raft de perete din chitara veche

via ninjajournalist.com

Ai mai putea să aplici pe margine niște benzi cu leduri sau să strecori prin spatele etajerelor firul unei ghirlande luminoase, pentru un efect și mai fain.

Pe același sistem de upcycling în care dai un nou scop vieții unui obiect vechi pe care altfel l-ai arunca, mai poți să faci niște rafturi de perete din valiza veche a părinților ori bunicilor. De fapt, o să iasă mai degrabă un dulap de perete dacă-i păstrezi capacul.

etajere de perete din valiza

The Bust DIY Guide to Life, Laurie Henzel Debbie Stoller

Rafturi de perete făcute la imprimanta 3D

Poți să faci o grămadă de prostii la imprimanta 3D, dar poți să faci și chestii utile, cum ar fi niște etajere de perete stil Tetris. Se lipesc ușor de perete cu benzi dublu adezive – asta înseamnă că nu o să depozitezi pietre de moară pe rafturile astea – și arată mega cool, mai ales dacă folosești filamente PLA în nuanțe maro sau unele care imită aspectul lemnului, că se găsesc și din astea.

idei de rafturi suspendate printate la imprimanta 3D

by SlutMonkey via thingiverse.com

Cam astea au fost cele mai faine idei de rafturi suspendate pentru perete pe care le-am găsit. Vezi și tu că nu-s mare filozofie, iar dacă n-ai ce face într-un weekend, poți s-o pui rapid de-un set nou de etajere prin casă.

Etichete: ,

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *