Perete decorat cu coperțile cărților preferate


aranjament poze pe perete

Cea mai mișto chestie pe care am făcut-o în casa nouă e grupajul de coperți înrămate de pe peretele din dreptul colțului meu de citit. Îmi place să mă holbez la fiecare, să analizez ilustrațiile și să-mi amintesc de ce am decis să le includ în mica mea galerie – pentru că autorii respectivi sunt printre cei pe care-i admir, desigur, dar au mai fost și alte motive la mijloc. Cartea Evei Ibbotson, de exemplu, Secretul platformei 13, și-a făcut loc printre celelalte pentru că sunt un geniu malefic și vreau ca fi-mea, pe care o coc acum în cuptorașul meu cu buric, să fie intrigată de faptul că cineva cu același nume ca ea – Eva- a scris o carte. De aici și până la a deveni o cititoare feroce sau chiar o scriitoare extraordinară zic eu că nu mai e decât un pas mic, dar trebuie să mai aștept o vreme până când îmi voi putea pune planul în aplicare.

Pentru iubitorii de literatură un astfel de grupaj de tablouri zic eu că e o soluție decorativă fericită și originală. Nimeni n-o să mai aibă combinația ta de coperți înrămate, iar încăperea în care le amplasezi, fie că e vorba de birou, hol, camera copilului sau living, va arăta infinit mai bine decât dacă ai decora-o cu niște artă în serie din Hornbach sau Leroy Merlin. Bine, din Leroy tot o să cumperi ceva -poate ramele și banda dublu adezivă pentru fixat tablourile- dar atât. De restul te poți ocupa chiar tu, pentru că e un proiect foarte, foarte ușor.

Îți explic mai jos cum am reușit să fac un aranjament de coperți înrămate atât de extraordinar-fantastic-mirobolant (cum ziceam, sunt foarte mândră de cum a ieșit).

 

Pasul 1 – Alege coperțile

Chiar dacă ai j’de cărți preferate, va trebui să le selectezi, totuși, în funcție de un criteriu cât se poate de trivial: dimensiunile imaginii. Rareori găsești pe internet imagini ale coperților unor volume care-ți plac și sunt, în același timp, și la dimensiuni mai mari de 300×400 pixeli. După ce-am răscolit ore întregi Pinterestul și librăriile online în căutarea imaginilor perfecte, am descoperit o soluție foarte practică, pe care ți-o spun și ție acum, ca să te miști mai cu talent:

 

1.1. Să zicem că vrei să înrămezi coperta romanului IT a lui Stephen King. Intri pe amazon.com, faci o căutare după Stephen King IT și selectezi ediția Kindle a cărții.

pasul 1 descarcare coperti carti rezolutie mare

 

1.2 Dai scroll în jos și copiezi codul ASIN al cărții.

pasul 1.2 identificare cod ASIN carte

1.3 Intri pe ereader-palace.com și introduci codul ASIN în tool-ul respectiv, apoi vezi care dintre cele două portaluri îți oferă imaginea. Uneori funcționează portalul A, alteori portalul B. Imaginea se va deschide într-o fereastră separată, de unde vei putea s-o salvezi pe calculator, la dimensiuni de cca 1600×2400, adică suficient pentru o ramă de 40×60 cm. Imaginile mici, cu dimensiuni de 300×400 sau p-acolo vor ieși pixelate chiar și dacă alegi cea mai mică opțiune de printare (cât o poză clasică, de cca 11×15 cm).

pasul 1.3 descarcare coperta rezolutie mare

Descarcă imagini cu cât mai multe dintre cărțile care-ți plac, chiar dacă nu toate vor ajunge să fie expuse. În felul acesta îți va fi mai ușor să le coordonezi, ori în funcție de culorile dominante, ori în funcție de anumite legături între volume sau autori.

Pasul 2 – Fă o schiță a aranjamentului

Cu imaginile în față, încearcă să găsești cel mai bun aranjament pe care-l poți face pe perete. Inițial, am vrut ca în grupajul meu de coperți să predomine portocaliul și chiar găsisem nouă imagini în care apăreau nuanțe de portocaliu. Doar că trișasem oarecum, pentru că vreo două dintre coperțile respective erau ale unor cărți pe care nici măcar nu le citisem încă, așa că am renunțat la planul coordonării în funcție de culoare. E și așa destul de tricky să găsești ediții cu coperți faine ale cărților tale preferate pe Amazon, ca să mai ții cont și de culori, dar nu imposibil.

Anyways, am decis până la urmă să le aranjez pe categorii: scriitorii geniali de care nu mă satur niciodată, cele mai mișto cărți pentru copii și seriile de cărți pe care cred că ar trebui să le citească toată lumea. N-am găsit toate coperțile pe care le voiam pe Amazon, două dintre ele a trebuit să le descarc în format mic, dar nu-i mare bai. De arătat, aranjamentul arată bine și așa, mai ales că am plasat ramele mici în partea de jos, de unde detaliile coperților se pot vedea foarte clar.

Ca să „vezi” cum va arăta aranjamentul, poți folosi canva.com – încarci pozele și simulezi mai multe configurații.

aranjament coperti carti

 

Pasul 3 – Printează coperțile

Eu am printat coperțile la myPoster.ro, pe hârtie lucioasă, dar ai mai multe variante la dispoziție și poți să le printezi pe hârtie satinată sau pe pânză. Pentru proiectul acesta, îți recomand cea mai ieftină și simplă variantă, adică hârtia de poze lucioasă.

Alege dimensiunile coperților și în funcție de cele ale ramelor, pentru că nu se vor potrivi exact și va trebui să tai puțin marginile. Ar fi bine să-ți dai seama încă din faza asta dacă o anumită copertă va avea sau nu de suferit după ce îi decupezi câțiva milimetri din părți, ca să eviți cheltuieli suplimentare cu ramele sau cu printarea. Posterele – coperțile printate vor arăta ca niște postere – ajung destul de repede la tine, termenul de livrare e de 1 zi de la confirmarea plății.

coperti carti printate

 

Pasul 4 – Alege ramele

Poți să înrămezi direct la myPoster.ro coperțile, dar opțiunile sunt doar niște rame metalice, cu sau fără passepartout (cartonul care încadrează arta înrămată) și, financiar, treaba asta te duce într-o zonă cam costisitoare. Varianta ieftinache e să-ți iei rame din lemn natur din Leroy Merlin – arată bine și poți să le decorezi, ori dându-le cu lac, vopsindu-le cu un spray cu cine știe ce efect șmecher, ori încercându-ți mâna cu un aparat de pirogravat.

Eu am folosit rame de trei dimensiuni: 15×20, 23×32 și 26×32, doar din lemn natur, însă bineînțeles că poți alege orice combinații de mărimi și materiale.

 

Pasul 5 – Montează coperțile în rame

Ramele de la Leroy pot fi folosite și ca rame foto de birou, adică au un picioruș pe care se pot sprijini. Înainte să le fixezi pe perete, piciorușele astea ar trebui scoase, ceea ce se face ușor dacă tragi nițel mai tare de ele. Apoi trebuie să verifici dacă posterul se potrivește în ramă. Dacă nu, dă câteva semne cu creionul pe dosul acestuia pentru a putea decupa surplusul.

montare postere in rame

 

Pasul 6 – Fixează coperțile înrămate pe perete

Când creezi un aranjament de tablouri, postere sau orice alte decorațiuni pe perete, regula zice să le aliniezi de-a lungul unor linii verticale, orizontale sau, de ce nu, oblice (dacă decorezi, de exemplu, peretele din dreptul unei scări interioare). În felul acesta grupajul va arăta simetric, chiar dacă include piese de dimensiuni diferite.

Folosește ruleta ca să calculezi cea mai bună configurație a elementelor, trasează niște semne pe perete, acolo unde plănuiești să așezi coperțile înrămate și, ca să te asiguri că-ți iese perfect din prima, fă un test: poți folosi ori bandă adezivă de hârtie pentru zugrăvit ca să marchezi forma și așezarea tablourilor, ori niște bucăți de hârtie ce reproduc ramele (pe care le poți lipi temporar tot cu banda pentru zugrăvit).

Fă câțiva pași înapoi și admiră-ți capodopera în curs de creație. Dacă nu te mulțumește, acum e momentul potrivit să faci câteva schimbări, pentru că ultimul lucru pe care îl mai ai de făcut e să fixezi coperțile înrămate pe perete cu bandă dublu adezivă ori cu gumițe Patafix (tablete de adeziv – le găsești tot prin magazinele de bricolaj sau în magazinele de artă ori papetărie).

 

Și asta e tot. Ca idee, poți crea aranjamente personalizate și ieftine folosind, de exemplu, reclame vintage de pe Pinterest sau orice alte imagini îți plac și le poți descărca la dimensiuni suficient de mari pentru a nu ieși pixelate la print. Poți face o mulțime de combinații cu ramele și configurațiile, te poți juca frumos cu cromatica, ce să mai – potențialul este uriaș. Tot ce mai trebuie e imaginația ta. Spor la decorat!

 

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *