Stilul clasic pe scurt, cu poze și exempleStilul clasic e the little black dress a interioarelor: simplu, elegant și atemporal. Unui minimalist decorul clasic îi va părea aglomerat, în timp ce un adept al spațiilor boeme îl va găsi mult prea formal.

Poate că pune, într-adevăr, prea mult accent pe simetrie și poate că stilul clasic în designul interior este prea calm, prea „așezat”, dar un living clasic nu e definit nici de numărul scaunelor Biedermeier, nici de cornișele decorative cu motive florale ce împodobesc tavanele. Mă rog, și-astea sunt elemente întâlnite în spațiile amenajate clasic, dar cu măsură și doar acolo unde sunt adecvate.

Profilele decorative vor lipsi, de exemplu, de pe tavanul unei camere micuțe, cu tavanul scund, pentru că niciun stil de design interior nu trebuie abordat cu o rigurozitate nemțească, ci adaptat la suprafețe, arhitectură, personalitatea și nevoile locatarilor.

Amenajarea clasică nu trebuie să fie învechită și nici „antică și de de demult”, ci adecvată vremurilor.

De exemplu, un living clasic poate conține mobilier modern cu linii drepte și picioare suple, subțiate la capăt, uneori ușor arcuite, niște vaze sau decorațiuni din lut cu un aer de Grecie antică și musai niște draperii voluminoase, grele, poate chiar decorate cu niște ciucurași sau franjuri.

Culorile stilului clasic

Cromatica simplă, bazată pe alb din belșug și nuanțe neutre, este cea care dă tonul eleganței în spațiile amenajate în stil clasic.

Bazează-te, așadar, pe albul fildeș și albul crem, pe bej și grej, pe marouri, dar mai puțin pe gri și negru, mai ales dacă aveai de gând să compui niște contraste puternice. Stilul clasic într-o încăpere transmite o senzație de liniște, iar contrastele agită prea mult atmosfera, așa că evită-le sau domolește-le.

Din ce-am spus până acum, designul clasic pare cam plictisitor, dar nu trebuie să te ferești de culoare. Folosește drept accente cromatice culori deschise, ușor estompate, chiar pastelate, și nuanțe metalice – mai mult cele aurii și argintii decât cele arămii.

Cum adopți stilul clasic în casa ta

Și de data asta, ca și în cazul stilului rustic, pare nițel mai dificil să abordezi un stil aparent pretențios într-un apartament înghesuit de bloc, poate chiar aflat în vecinătatea unor gospodine iubitoare de iahnii de fasole. Din nou, nu e imposibil s-o faci, dacă îmbini clasicul cu modernul și respecți proporțiile.

Adică nu chemi meșterii să-ți facă niște coloane corintice în sufrageria ta de 15 metri pătrați și nici nu îndeși o măsuță de toaletă cu taburet tapițat în dormitor dacă tu abia ai loc să te dai dimineața jos din pat.

În schimb, ca să-ți amenajezi o sufragerie clasică, poți începe prin a folosi cromatica despre care am vorbit mai sus (neutre, pasteluri și nuanțe metalice).

Apoi, integrezi așa:

 • una sau două piese de mobilier cu niște denumiri mai respectabile decât Aniela sau Kivik, achiziționate din vreun magazin de antichități (două scaune Hepplewhite, cu spătarul în formă de scut, de-o parte și de alta a unei măsuțe din MDF, cu picioare suple și arcuite, pot fi singurele piese cu adevărat vechi într-o cameră de zi în stil clasic);

 

 

 • mobilă de ședere matlasată sau tapițată cu imprimeuri chinezești (chinoiserie) ori cu model floral damasc;
perna cu imprimeu chinoiserie

Pernă cu imprimeu chinoiserie || Sursa: In With the Old, Classic Decor from A to Z, de Jennifer Boles

 • tablouri cu portrete sau peisaje, cu passepartout și rame albe ori aurii;
 • candelabre cu cristaluri și veioze înalte cu abajur Empire ori în formă de trapez ori de tobă care se subțiază spre vârf;
abajur Empire ilustrație

abajur Empire

abajur trapez

abajur în formă de trapez

abajur tobă subțiată

abajur în formă de tobă care se subțiază spre vârf (Sursa ilustrațiilor: Home Decor Cheat Sheets, de Jessica Probus)

 • obiecte de artă clasică;
 • perne cu margini decorative;
 • țesături luxoase precum catifea, satin, brocart;
 • covoare persane.

Încă ceva, și ceva-ul ăsta e foarte important: creează simetrie.

Asta înseamnă că o jumătate a camerei ar trebui s-o reflecte în oglindă pe cealaltă. Dacă ai așezat un fotoliu în fața canapelei, pe partea stângă, trebuie să ai unul la fel și în partea dreaptă. Dacă lângă brațul stâng al canapelei ai pus o măsuță laterală, pune una și lângă brațul drept.

Stilul clasic în 10 cuvinte

 • eleganță;
 • simetrie;
 • calm;
 • confort;
 • luminozitate;
 • nostalgie;
 • stralucire;
 • maturitate;
 • artă;
 • armonie.

Elemente specifice unui decor clasic

Mobilier specific secolelor XVIII si XIX

scaun clasic tip Hepplewhite

Hepplewhite, Adam, Sheraton, Biedermeier – ține minte denumirile astea dacă preferi să-ți cumperi mobilier din magazinele de antichități sau de pe OLX. Fac referire la niște stiluri de mobilier clasic și neoclasic englezesc și german (ultimul) și-ți garantează niște achiziții perfecte pentru o cameră amenajată în stil clasic.

Dacă magazinele online de home&deco îți sunt mai la îndemână, poți găsi niște replici decente, precum scaunul din imagine, cu spătarul în formă de scut Heppelwhite. Se vinde la set de 2 scaune și e din lemn de mango, cu tapițeria din bumbac și in.

 

Candelabru din cristal

candelabru din cristal cu 3 brate

Un candelabru poate fi copleșitor într-o cameră cu tavanul scund, dar dacă nu trece nimeni pe sub el – de exemplu, dacă dedesubt așezi masa de dining – e suficient ca între capătul de jos al acestuia și suprafața mesei să existe cel puțin 75-85 cm.

candelabru deasupra mesei de dining

Sursa: In With the Old, Classic Decor from A to Z, de Jennifer Boles

Oglindă cu ramă decorativă

oginda cu rama decorativa aurie stil clasic

Oglinzile sunt elemente nelipsite din orice stil de design interior, dar ce diferențiază stilul clasic de celelalte e rama. Trebuie să fie impresionantă, adică ori lată, ori ornamentată fără vreo reținere.

Caută decorațiuni de inspirație clasică: frunze de acant, caduceul lui Hermes, cariatide, însemnele lui Napoleon – albina imperială, inițiala N., lauri, victorii înaripate etc.

Găsești modele de oglinzi clasice cu rame ornamentate la prețuri mici, precum această oglindă cu rama aurie, din rășină, sau aceasta, nițeluș mai mare, cu rama tot din rășină, dar într-o nuanță mai fancy, de auriu antichizat.

Perne decorative cu imprimeu floral

perna cu imprimeu floral

Imprimeul floral este o prezență frecventă în decorurile clasice, dar dacă, dintr-un motiv sau altul, nu te împaci prea bine cu el, nu-i nevoie să-i rezervi o suprafață prea mare din cameră.

Pune pe canapeaua clasică una sau două perne decorative cu fețele din catifea sau măcar cu aspect catifelat și cu un print floral delicat și vei completa frumos decorul unei sufragerii clasice.

 

stil clasic moodboard

Poze cu amenajări în stil clasic

 

living clasic

Sursa: Pinterest

dormitr clasic

Sursa: Behance

sufragerie clasica

Sursa: Fancy.com via Pinterest

sufragerie in stil clasic

Sursa: Behance

 

 • Imaginea feature a fost realizată cu Icons8.com

 

 

Etichete:

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *