Stilul industrial pe scurt, cu poze și exempleStilul industrial are un aer masculin, brut, de tip prea ocupat să dea pereții cu glet și să-i zugrăvească.

Designul industrial e nefinisat și aspru, amintind de fabricile Revoluției industriale, fără a transmite, însă, impresia de nelocuibil, din contră: un spațiu amenajat astfel poate fi foarte comod, primitor și chiar ușor nostalgic – dar într-o manieră foarte demnă, fără zorzonele.

Aici n-o să găsești imprimeuri florale, veioze cu abajur sau statuete din marmură, ci pereți din cărămidă expusă, becuri Edison agățate de cabluri, musai o mașină de scris veche, un pick-up și câteva lădițe din lemn care au cunoscut și zile mai bune.

Am putea caracteriza stilul industrial ca fiind un stil rustic… de oraș. În ambele designuri interioare accentul e pus pe materiale naturale, pe cât posibil neprelucrate. Transformarea obiectelor utilitare vechi în decoruri originale este una dintre misiunile principale ale unui iubitor al stilului industrial.

Așa că întreab-o pe bunica ta dacă are cumva o mașină de cusut Singer pe care nu o mai folosește – va arăta al naibii de industrial vintage dacă o folosești drept poliță în hol.

Culorile stilului industrial

În ce privește cromatica, stai calm și folosește nuanțe de gri. De fapt, sunt acceptate cam toate culorile neutre, inclusiv marourile și bleumarinul. Ar fi tare plictisitor, totuși, un spațiu fără nicio pată de culoare, așa că într-un interior industrial vor ieși fain în evidență câteva elemente, fie ele de mobilier sau decor, roșii, portocalii, galbene, verzi sau albastre.

Ține minte regula celor trei culori dintr-o încăpere – culoarea dominantă va fi prezentă pe 60% din suprafață, culoarea secundară pe 30% din suprafață, iar cea de accent – adică una dintre nuanțele intense despre care vorbeam mai sus – pe 10% din suprafață.

Cum adopți stilul industrial vintage în casa ta

Îți plac unele aspecte ale stilului industrial, dar nu crezi că e de dorit să-l îmbrățișezi în totalitate în micul tău apartament de bloc construit în anii comunismului? Nu-i bai.

Zugrăvește pereții în alb, adaugă în încăpere câteva piese de mobilier specifice din lemn și metal, eventual o canapea cu tapițerie din piele ecologică, fă cu mânuțele tale o veioză din țevi de fontă, înlocuiește covorul oriental cu unul în nuanțe de gri și bleumarin și lasă ferestrele descoperite, să intre lumina.

Dacă mai ai chef, dă două lădițe ieftine de la Ikea cu baiț de culoarea lemnului de nuc, decorează-le cu niscai balamale și sfori de iută și gata, ai surprins esența stilului industrial chiar la tine în sufragerie.

Stilul industrial în 10 cuvinte

 • funcțional;
 • nerafinat;
 • expus;
 • metal;
 • cărămidă;
 • ciment;
 • lemn;
 • țevi;
 • urban;
 • DIY.

 

Elemente specifice decorului industrial

 • Becuri Edison

Găsești multe modele, la prețuri decente, pe Inmag-Home.

 • Tabla de scris

Să fie musai neagră, pentru cretă. La Emag sunt table ieftine, dar rama are o nuanță deschisă, neinteresantă (o poți băițui, da cu spray cu efect de cupru sau o poți încadra într-o ramă suplimentară din țevi de fontă).

 • Scaune Tolix

Vivre vinde acest tip de scaun, cu un design iconic marca Xavier Pauchard, pionierul galvanizării în Franța, într-o gamă variată de culori.

 • Ceas de perete din metal

Tot la Vivre găsești un model fain de ceas de perete vintage cu puțin peste 100 de lei.

 • Lampa Dugdill

Știi lampa care apare țopăind în fiecare intro al filmelor Pixar ? Ei bine, designul ei e inspirat din modelul lămpii Dugdill, inventată hăăăăăăt, prin 1907, și e iconic pentru stilul industrial. Găsești lămpi similare, cu picioruș reglabil, tot la Vivre, de la modele de veioze de birou relativ ieftine, din inox, până la unele mai scumpuțe, din fier și lemn de mango.

 • Lădițe vintage din lemn

Varianta supereconomică e cea despre care-ți povesteam mai sus – iei niște lădițe din lemn (Knagglig, pentru cunoscători) de la Ikea și le băițuiești cu o lazură cu nuanță mai degrabă cenușie decât maro sau bej. Altfel, poți lua de-a gata lădițe vintage de la Vivre – am găsit două seturi accesibile: unul de 3 lădițe pentru depozitare, din lemn de pin, și altul de 4 lăzi, din lemn de paulownia, pe care le poți folosi lejer în living, hol ori bucătărie, și nu doar pentru a păstra fructe, ci o grămadă de alte lucruri.

 • Accesorii din cupru

Un cuier simplu din țevi de cupru e un accesoriu util într-un hol, o bucătărie sau într-un living open space și are un aspect care se potrivește perfect cu estetica industrială. Dacă vrei să economisești niște bănuți, poți încerca să-l faci chiar tu din țevi și fitinguri de cupru luate din magazinele de bricolaj.

 

* Produsele sugerate mai sus se regăsesc în moodboard.

 

moodboard stilul industrial

Poze cu amenajări în stil industrial

masuta de cafea din ladite

candelabru industrial cu becuri agatate

via Pexels

masuta de cafea din tevi

Sursa: DIY Industrial Pipe Furniture and Decor Creative Projects for Every Room of Your Home, de James Angus

biblioteca din tevi

Sursa: DIY Industrial Pipe Furniture and Decor Creative Projects for Every Room of Your Home, de James Angus

living open space in stil industrial

Sursa: Hola

sufragerie industrial chic

Sursa: Loft Industrial Journal, Credit by @jellinadetmar via Instagram

 

 • Imaginea feature a fost realizată folosind Icons8.com.

 

 

 

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *