Stilul rustic pe scurt, cu poze și exemple


ilustratie

Stilul rustic e relaxat, ospitalier și tihnit, pentru că așa are cel mai mult sens. Dacă ai locui la țară, de ce ți-ai amenaja altfel casa în care vii seara rupt de obosit de la muncile pământului?

Așadar, stilul rustic cu a fost inventat de vreun designer cu imaginație, ci s-a impus natural în mediul rural din toată lumea și-l regăsim azi sub denumiri diferite: la nordici – stilul scandinav; la americani stilul farmhouse; la francezi și englezi, French Country, respectiv English Country; noi, românii, îi zicem stil tradițional românesc.

Stilul rustic reflectă particularitățile mediului în care s-a format și rezolvă problemele întâmpinate de locuitori. De exemplu, la nordici ferestrele sunt mari și perdelele transparente pentru că iarna-i lungă și soarele zgârcit, iar nevoia de lumină a oamenilor e aprigă.

Într-un decor rustic elementele organice sunt la putere: lemnul în tonuri calde sau vopsit în alb, sculptat, cu o patină vizibilă, predomină în piesele de mobilier practice și masive, țesăturile din bumbac, in, cânepă și iută adaugă textură și profunzime atmosferei, iar decorațiunile, când nu sunt conuri de brad, sigur sunt niscai figurine din lemn (dacă ar fi cioplite de tine, ar fi și mai cool).

Culorile stilului rustic

Cromatica rustică se inspiră tot din marele Afară: aici se reunesc toate culorile pământului, ale cerului și neutrele.

Ce înseamnă asta?

Păi, dacă vrei să-ți amenajezi casa în stil rustic, inspirat ar fi să te orientezi către culori precum: teracota, ocru, cărămiziu, grej, portocaliu ars, chihlimbariu, kaki, verde pajiște, alb, crem, bej, albastru (albastrul acela ușor prăfuit al albăstrelelor).

 

Cum adopți stilul rustic în casa ta

Vrei să încerci o amenajare în stil rustic acasă la tine, chiar dacă stai în miezul urbei și prin fața blocului tău zornăie tramvaie? Merge și așa, nu trebuie neapărat să locuiești într-o cabană retrasă la munte ca să-ți reușească decorul cu accente rustice.

Ideea e să eviți plasticul, sticla, țesăturile sintetice, imprimeurile abstracte, cristalele și paietele, suprafețele metalice lucioase, nuanțele neon și contrastele puternice.

 

În locul lor alegi așa:

 • un parchet din lemn masiv sau măcar unul laminat, în nuanța stejarului, care redă foarte bine desenul lemnului;
 • mobilier confortabil, utilitar, din lemn natur, fără brizbizuri, cu linii simple, drepte;
 • țesături din fibre naturale, cu imprimeuri florale, vegetale sau gingham (pătrățele);
 • pături din lână naturală, tricotate;
 • lustre sau veioze cu abajururi din fier forjat, sfoară ori răchită.

 

Nu-i nevoie să pui ștergare țesute la război pe pereți sau să faci pe dracu-n patru ca să-ți iei un șemineu pe gaz. E suficient să păstrezi și adaugi câteva detalii tipic rustice pentru ca apoi să-ți poți numi decorul rustic modern.

Noi, de exemplu, am adăugat în livingul nostru câteva elemente rustice care-mi plac foarte mult: pernele decorative  si paturicile în cromatica specifică acestui stil, decorațiunea dintr-o felie de lemn cu broscuță din ceramică și măsuța de cafea (cutia) de la Ikea, din lemn de acacia.

Felia de lemn am luat-o dintr-un magazin de bricolaj, Dedeman cred, de la raionul grădină – teoretic ar trebui s-o folosesc pe post de suport pentru ghiveci, dar e mai șmecheră combinația cu broscuța, chiar mai rustică decât dacă aș fi așezat în locul ei un ghiveci cu bambus.

perne decorative in nuante mustar, portocaliu, kaki, maro pe canapea maro si masuta de cafea cu spatiu depozitare din lemn de acacia Ikea

decoratiune din felie de lemn pe picioare din fier cu broscuta din ceramica

Stilul rustic în 10 cuvinte

 • textură;
 • patină;
 • nefinisat;
 • lemn;
 • piatră;
 • cupru;
 • fier;
 • vechi;
 • natural;
 • imperfect.

 

Elemente specifice decorului rustic

*Imaginile cu produsele sugerate se regăsesc în moodboard. 

 • Măsuță de cafea din lemn natur

Dacă-ți amenajezi în stil rustic camera de zi,  ai nevoie de o măsuță de cafea din lemn, cu forme organice sau cu un design cât mai puțin studiat, precum acest model de măsuță din felii de lemn de la Vivre.

Practic, măsuța de cafea va fi în centrul atenției, cu toate că unii ar spune despre canapea același lucru. Părerea mea e că tinzi să ignori canapeaua odată ce te-ai așezat și atunci privirea ți se îndreaptă automat către măsuța de cafea.

 

 • Covor din iută

Din punctul meu de vedere, iuta e o fibra naturală excelentă pentru covoare. E suficient să faci câțiva pași pe un astfel de covor că te-ai ales cu un masaj pe cinste la tălpi.

În plus, este foarte rezistentă și – în funcție de dimensiunile covorului – acoperă o suprafață rezonabilă din încăpere, accentuând atmosfera rustică. Găsești o mulțime de modele de covoare din iută la Ikea, dar dacă vrei să iei și alte magazine în considerare, uite, poți alege un covoraș simplu dreptunghiular sau unul rotund de la VidaXL.

Noi avem covorul dreptunghiular din iută, de 180×60, pe roșu, și e foarte practic, ușor de aspirat și foarte, foarte iubit de Mișu. Bine, în poză se văd niscai scame pentru că tocmai se jucase moțata, dar tocmai aia zic, oricât de chinuit ar fi de pisică, e suficient să dai o dată cu aspiratorul pe el și gata.

covor rosu iuta cu pisica asezata

 

 • Cufăr sau ladă de zestre

Lăzile de zestre de la bunici sunt geniale – le poți folosi într-o mie de feluri, ca măsuțe de cafea, banchete pentru capătul patului sau pentru hol, ca spații de depozitare sau ca elemente responsabile cu estetica unui spațiu pe care ți-l dorești cât mai rustic.

Dacă buni a ta nu mai are lada de zestre (sau nu vrea să ți-o dea), merge și un cufăr actual, din PAL cu aspect antichizat. Eu am avut noroc cu mamaia mea, deși cu greu am înduplecat-o să renunțe la lada ei de zestre pe care o folosea ca să țină puii abia ieșiți din ou. Mi-am tapițat-o cu niscai burete și o pătură ieftină din Pepco și am pus-o în dormitor.

lada de zestre tapitata

 

 • Perne decorative tricotate

Eu mi-am tricotat singură pernele decorative din camera de zi (vezi rezultatul mai jos), chiar dacă știu un singur model – pe față.

Dar e un proces destul de consumator de timp și dacă nu-ți place să asculți audiobook-uri în timp ce dai din andrele, mai bine cumperi una de-a gata (am găsit o pernă de podea verde cu șerpișori, de 60×60 cm, la VidaXL).

perna albastru cu alb si kaki cu teracota tricotate

 

 • Bufet din lemn

Bufetul din lemn, natur sau vopsit, cu vitrină sau fără, e nelipsit din gospodăriile țărănești, iar la tine acasă ar fi foarte util, mai ales dacă ai un living open space cu zonă de dining.

Un astfel de bufet e ideal pentru depozitarea seturilor bune de farfurii și alte accesorii pentru mesele festive, eliberând astfel spațiu prețios din bucătărie.

Poți face un statement foarte puternic cu un bufet realizat manual din lemn reciclat, pe care semnele de uzură sunt foarte evidente și, în același timp, foarte interesante și pline de farmec.

 

 • Coș de nuiele sau coșnița

Coșul de nuiele și coșnița (tot un coș, dar mai întins și cu un singur mâner) completează perfect un spațiu cu accente rustice. În ele poți depozita pături, perne, reviste sau diverse obiecte pe care le vrei la îndemână, precum ustensilele tale pentru tricotat. Le poți lua pe cele care-i prisosesc bunicii, dar ai grijă la capetele de nuielușe care mai ies din împletitură, pentru că ți-ar putea agăța țesăturile depozitate (dacă așa ai de gând să le folosești). Altfel, găsești coșuri de răchită și la Emag.

 

moodboard stil rustic

Poze cu amenajări în stil rustic

 

decor rustic mansarda

via Unsplash

bancheta rustica

via Unsplash

bufet din lemn si covor iuta

via Pexels

bancheta din lemn

via Pexels

 

scara din lemn

via Pexels

masa rustica

via Unsplash

scaune din lemn si blidare rustice

Sursa: Country Style, de Judith Miller

bucatarie rustica

Sursa: Country Style: Home Décor and Rustic Crafts from Chandeliers to Coffee Tables, Bedcovers to Bulletin Boards, de Anna Örnberg

perne decorative fibre naturale rustic

Sursa: revista Country Style, februarie 2018

dormitor cu accente rustice

Sursa: revista Cottage Style, 2015

 

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *