Veioză industrială din țevi- Proiect DIY


veioză industrială cu pisica si tava cu lumanare si carti

Știi veiozele alea mișto în stil industrial, din țevi, cu becuri Edison, care costă undeva între două și țâșpe milioane în magazinele de home&deco? Poți să-ți faci singur una cu mai puțini bani – în jur de o sută de lei, fix așa cum ai tu chef, din elemente din fier sau cupru.

Noi am făcut lampa asta din poză în vreo 2-3 ore, inclusiv partea electrică și curățatul țevilor.  Bine, Cătă a fost responsabilul de proiect, dar l-am ajutat și eu, cred, cu câteva comentarii extaziate și cu întrebări enervante la magazinul de bricolaj (de ce-i zice cot la 45 dacă unghiul dintre brațe e mai mare de 45?, nipluri vine de la nipples?). După aia l-am lăsat să meșterească liniștit și-n timpul ăsta am prăjit niște carne, că bărbatul după ce vine de la război sau de la fierărie are nevoie de o cârcă de proteine. La final, când am văzut că nu-i mare filozofie să faci o veioză din țevi în stil industrial-steampunk, am zis că fac și eu una, dar din țevi de cupru, că-s mai ușoare și mai pretty.

Bun, hai să-ți povestesc cum se face o veioză industrială din țevi de fier:

Ce-ți trebuie ca să faci o veioză industrială din țevi cu mânuțele tale

Cătă a folosit pentru veioza noastră următoarele chestii:

• țevi 3/4 țoli (2 buc) ~ 6 lei buc;

• nipluri (8 buc) ~ 2 lei buc;

• coturi (6 buc) ~ 1.5 lei buc;

• teuri (4 buc) ~ 2 lei buc;

• reducție/racord/adaptor (nu-ș cum îi zice exact): 1-3/4 (1 buc) la ~2.6 lei buc și 3/4 – 1/2 (1 buc) la ~1.9 lei buc;

• fasung (1 buc) ~3 lei buc;

• bec șmecher stil Edison sau vintage (găsești tot felul de becuri faine la 20-30 de lei în Hornbach);

• robinet auriu de alamă (e pus de pamplezir; îl aveam prin casă și a zis Cătă că se asortează cu becul);

• cablu electric (noi l-am luat de la un lampadar vechi de la Ikea care mă enerva);

• diluant (am avut Azur pentru alchidice) și o cârpă, pentru că țevile și fitingurile alea din fier sunt unse cu un strat de ulei protector împotriva ruginei și trebuie curățate înainte să te-apuci de treabă;

• pisica mică și dulce care să dea târcoale lămpii în timp ce-i faci poze (mă rog, mâța e opțională, dar să știi că pozele tale cu veioza DIY n-or să arate cine știe ce, eu atâta-ți zic).

veioza din tevi aprinsa pe masa alaturi de pisica

Cum faci lampa din țevi

Mai întâi și mai întâi, iei o foaie de hârtie și-un creion ca să produci o schiță și să-ți dai seama ce piese îți trebuie, câte coturi, câte teuri, etc. După aia te duci frumușel la Hornbach, BricoDepot sau alt magazin de bricolaj ca să te aprovizionezi cu cele necesare și vii acasă, pui de cafea, tragi pe tine țoalele de scandal, dai play la o muzică și te apuci de treabă.

Iei diluantul și-o cârpă ca să ștergi uleiul de pe elementele din fier, dar fă treaba asta în balcon, cu geamul larg deschis (bine-ar fi să-ți pui și-o mască). După aia faci montajul, vezi cam cum arată produsul final și hotărăști traseul cablului electric. Desfaci doar elementele prin care urmează să treacă firul, bagi firul prin ele și îl legi la fasung. Adică iei cele doua fire de la cablu și le legi (le conectezi, nu le legi cu fundiță, cum credeam eu) la bornele din fasung.

Acum lampa e aproape gata, înșurubezi elementele metalice și becul la locul lui. Dacă vrei să fixezi definitiv elementele poți să pui niște poxipol pe ele sau un alt adeziv.

Cam atât. Ți-am zis că-i simplu să faci o veioză industrială din țevi.  Bine, e și mai simplu să-ți iei una de-a gata, precum robopescarul ăsta de pe Elefant sau lampa asta de pe Vivre, care seamănă destul de mult cu cea meșterită de Cătă, dar unde mai e plăcerea lucrului făcut cu mâna ta, hm?

În fine, pun mai jos câteva poze pentru inspirație și pentru tine, dar și pentru mine, ca să nu mai bântui pe Pinterest când m-apuc de proiectul meu DIY de lampă din țevi de cupru.

Lasă-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *